Viña Soledad Tete de Cuvee 2005

Att dricka vin ska vara en upplevelse – inte bara doft och smak. Ett bra vin är en upplevelse – inte bara doft och smak.

Utan överdrift kan man säga att det finns en förfärlig massa vin därute. Mycket är skräp men en anmärkningsvärt stor mängd flaskor är sådant en vinälskare vill prova och rent av njuta. Och ett tillfredsställande stort antal viner är en upplevelse – inte bara doft och smak. De här upplevelserna kan vara av olika art. Vinet kan helt enkelt bara vara fantastiskt gott, det kan vara så snyggt komponerat av vinmakaren att det bara är att lyfta på den hatt man inte har och ödmjukast utbrista i ett lågmäld hurra mellan hulkattackerna och det kan, till exempel, vara så personligt att man bara måste prova det gång på gång.bildTill den där sista typen av viner hör bland annat ett mycket litet antal spanska vitviner. I Sverige har vi väl sedan länge koll på både Ygay från Marqués de Murrieta och Viña Tondonia från Lopez de Heredia. Färre har koll på den tredje Riojan i samma stil, Viña Soledad Tete de Cuvee. Skälet är enkelt. Veterligt har vinet till skillnad från sina kusiner aldrig sålts i Sverige. Varför det är så kan vi bara sia om. Det gäller att komma ihåg att sådana här viner överhuvudtaget var omöjliga att sälja i Sverige under lång tid. Totalt ute. Sedan vände vinden och terroir och Jura och rent av naturviner blev i ropet. Plötsligt blev åtminstone Viña Tondonia, med all rätt, ett innevin. Kort sagt skulle man ha koll på det här dunderekade, gamla vitvinet som lanseras på marknaden så långt efter skörden att alla tror att vinet måste vara stendött (vilket det så klart inte är).bildViña Soledad Tete de Cuvee reserva 2005, nr 75639, 149 sek, har precis släppts i Sverige. Tio år gammalt. Och, ja, det är nu den här årgången anses vara redo att möta konsumenten. Med tanke på den långa lagringstiden måste priset anses oförskämt lågt – som vinälskare är det bara att tacka och ta emot. De 18 månaderna eller så på fat av vitek från Ohio har gjort sitt men likväl finns där en angenäm frukt och de mest fascinerande toner av allt från nötter till gula äpplen. En upplevelse.Are you expreienced

Musikupplevelse.

3 svar på ”Viña Soledad Tete de Cuvee 2005

  1. När du lägger ut texten som du gör och sedan toppar med Jimi. Ja, vem kan säga nej.

    Avnjuter just nu ”fyndvinet” Pinto. Inte dumt alls.

    • Säg inte nej och inte kanske heller, säg bara ja och du är rätt på det.

      Kul du tycker Pinto är ok, tja, för 39 pengar är det inget annat än ett fynd. Du tillhör uppenbarligen dem som hann få en omgång flaskor, tydligen var de slut på nolltid.

  2. OBS! Enligt uppgift från importören har det här vinet försenats in till Sverige. Skulle ha släppts 1 september men kommer inte in förrän nästa vecka så ge er till tåls ni som väntar på detta goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *