Clotildes dunderår 2014

För någon vecka sedan hissade Mikael Mölstad i SvD Clotilde Davennes Chablis från 2014 (nr 6307, 159 kr). ”Stilig välgjord Chardonnay ned rik aromatisk frukt, smak av äppelkompott, mineraler och med en rik god syra. Ett prefekt vin till kokta skaldjur av alla slag eller till en matig Toast Skagen”, skrev han. Utan att ha testat Clotildes fina Chablis 14 till toast skagen vågar jag skriva under på det där. Dock: fick alldeles nyss tillfälle att testa Clotildes Bourgogne Blanc 2014 till just toast skagen och det satt som en smäck. Har sagt det förut och säger det igen: Clotilde Davenne har aldrig gjort bättre vin är 2014 . Med det vare sagt att Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2014, nr 5562, 127 kr, är bättre och mer Chablis än någon tidigare årgång, och den går utmärkt till toast skagen!IMG_1970

 

Toast skagen (6 portioner)

Det här behöver du, typ:

 • 1/2 kg färska räkor
 • 1 st rödlök
 • 1 knippe dill
 • 1/2 dl majonäs
 • 1/2 dl gräddfil
 • 1 st citron
 • salt, peppar
 • 6 skivor formfranska

1 msk smör

Så här kan du göra, typ:

Skala och hacka räkorna. Finhacka dill och rödlök (här infinner sig osökt frågan vad det är för skillnad på att hacka, se förra meningen, och finhacka?, ofattbar kökssvenska, som borde förbjudas, på det där viset blir det varken hackat eller malet, liksom). Blanda räkor, dill, rödlök, majonnäs, gräddfil och saften från hälften av citronen. Smaka av med salt och peppar (ja, och h-u-r ska det smaka då? hallåå? man undrar ju hur de tänker de där som jag snor recept från).

Skär bort kanterna på formfranskan (bara en sådan sak, ”formfranska”, finns det ens?) och stek brödskivorna i smör. De ska bli härligt gyllenbruna (”härligt gyllenbruna”, inte ”sorgligt svarta” eller ”ohälsosamt gyllenbruna”, det är mycket viktigt). Jag (eeh, ja, alltså, jaget som gjort receptet och som jag snott från, vem det nu var, men vi kan väl låtsas att jag är jag såvida inte just den här passusen om vad ”jag” brukar göra är synnerligen dum för då ska jag, alltså riktiga jag, stämma den som lagt ut receptet jag snott och bakat in i min bok med påföljden att folk blir upprörda, någon ordning måste det ju vara också i kockarnas kopierika värld) brukar använda lite extra smör för det blir extra gott (ja, alltså blir det inte det, vet ni att jag inte är skyldig utan att det är jag som får stå för det). Servera skagenröran på brödskivorna och toppa gärna med löjrom och en dillkvist (vadå ”gärna”, klart ni ska dränka röran i löjrom!). Skär resten av citronen i klyftor och lägg vid sidan (om vadå, kan man ju undra, men det vet säkert ni som gör toast skagen och sånt).

Musik!

7 svar på ”Clotildes dunderår 2014

 1. Dundergott! Problemet är att undertecknad gärna vill göra sin egen majonnäs, vilket lyckas allt som oftast. Dock kunde det vara av intresse om mästerkocken (dvs Herr Viniferat i egen hög person) kunde komma med det perfekta receptet? Tack på förhand!

  • Självklart, tack för förtroendet!
   Det finns flera varianter ev majonnäs men den jag vill rekommendera är den klassiska Findus-tuben, som man hittar i välsorterade livsmedelsaffärer.
   Tillredningen kan förefalla nog så komplicerad med tanke på att tuben har en metallförslutning innanför korken, men det finns då ett finurligt trick att ta till: vänd korken bakomfram och tryck den mot metallhöljet, som då ger efter! Sedan är det bara att spritsa ut majonnäsen där du vill ha den – lätt som en plätt!

   • Findus majonnäs: ”Ingredienser:
    Rapsolja, ättika, äggula 4,6 %, senapsfrö, socker, salt, vitpeppar, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211) och färgämne (betakaroten). Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.”

    Jag är lite orolig för att jag ska lyckas få till det där med 4,6% äggula, för att inte tala om alla de där Europeiska ingredienserna. Förresten, är inte majonnäs ett förtjockningsmedel i sig?

    • Måste erkänna att du kan ha en poäng i det där med 4,6 % äggula, att det är svårt att få till, och vad förtjockningsmedlet anbelangar trodde jag också att majonnäs var tjockt och fett så det räckte till, men där bedrog jag mig tydligen, såvida inte just Findus har en extra tjock och fet majonnäs, men då borde väl det stå på förpackningen ”Findus extra tjocka och feta majonnäs – nu med extra mycket E 401, E 412 och E 417!”?

 2. Utsökt anrättning passar fint en fredagkväll.
  Ett litet förtydligande som kan läggas till som en asterix: Färska räkor är lika med kokta räkor, de är inte som en del tror råa. (På västkusten står vi och småler åt ovana räkköpare som nervöst undrar hur de färska räkorna skall tillagas.)
  För övrigt tycker jag att bilden visar en annan anrättning. Sticker det inte fram lite avocado under räkblandningen eller är det ovanligt tjock dill?
  För övrigt (2) kan hen smutta på en Clotilde medan hen bereder maten, eller skall hen lugna sig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *