Rosé öppet en månad

Öppnade för en månad sedan ett nyblendat så kallat tankprov av Les Lauzeraies Tavel 2015 – ett vin som släpps till försäljning i Sverige i maj (just nu säljs likaledes fina 2014). Att det är ett ”tankprov” innebär att vinet inte är riktigt färdigt och fortfarande inte tappat på flaska. Fördelen med sådana prov är att de tagna direkt från tanken ofta är bättre än den första månaden efter buteljeringen. Nackdelen är att de inte alltid är fullt balanserade och att de lätt oxiderar. Således var det synnerligen intressant för en nörd att kolla vad som hände med ovan nämnda tankprov om det fick stå öppet i kylen en vecka eller en månad – visst intresse har detta också för den som ibland öppnar en flaska, dricker ett glas och ställer tillbaka flaskan; vissa buteljer klarar att stå öppnade i en eller flera veckor, andra blir gamla på ett dygn.IMG_1112Tankprovet av Les Lauzeraies 2015 efter en vecka finns tidigare omskrivet här på vinifierat (mer precist här). Efter en månad hänger vinet trots sin status som öppnat tankprov fortsatt ihop. Frukten på näsan har fått sig en smäll men dominerar fortsatt de oxidativa aromerna och eventuella ”off flavors”, den flyktiga syran har byggt på sig något men inte till en störig nivå: på det hela taget hänger vinet fortsatt väl ihop och går att uppskatta. Med andra ord behöver den inte oroa sig som köper på sig en Les Lauzeraies Tavel 2015, öppnar den och ställer tillbaka en halvfull butelj i kylen. Vinet håller med lätthet en vecka för den som vill konsumera lugnt och sansat.IMG_2138

April månad ut är det, som sagt, årgången 2014 som säljs av Les Lauzeriaes Tavel, varunr 2724, 109 sek. I maj fylls butikerna undan för undan på med årgången 2015. vinifierats tips är att den som vill ha lite mer utveckling och ”mineralitet” i sitt rosévin ska passa på att köpa 2014 innan den försvinner ur butikerna. Ett bra rosévin med lagringsegenskaper är en annan typ av upplevelse än de unga, kraftigt fruktdominerade syskonen. Det sista är utmärkt, men bara en del av den rosa världens helhet. Den som är inte så lite nördig köper några pavor 2014 nu och dito 2015 om någon vecka och jämför sedan de båda årgångarna i en, vågar vi lova, ganska intressant provning.

Heroes. Rock ’n Roll Hall of Fame.

6 svar på ”Rosé öppet en månad

 1. I en Munskänksprovning i går kväll provades roséviner.
  Les Clans ( 502 kr. ) vann i blindtest trots placering som nr 3 av sex viner. Clotilde Davenne Rosé uppskattades som bra matvin till såväl het som syrlig föda, men Les Lauzeraies 2014 som sjunde vin och matvin till den iberiska grisfilén hölls som mest prisvärd. Maison Pappinen, Gutevin, gjord på Rondo avvek mest i smakprofil. Nu väntar vi på nästa årgång av Tavel.

  • Låter som en spännande och bra rosévinsprovning. Visst är vinerna från min gamla gård Château d’Esclans utmärkta, men lite dyra är de allt… Kul att ni tyckte om både Clotildes rosé och inte minst les Lauzeraies… Har dessvärre inte provat Lauris viner på länge, men riktigt kul att ni tog med ett svenskt vin i er provning.

   Vilken årgång provade ni av Les Clans?

   Nästa årgång Tavel börjar levereras ut på måndag…

    • Förmodligen hade 2013 också fungerat bra. Kan kanske vara ett tips för framtida roséprovning, att s a s i god tid köpa årgångar och sedan ställa låt säga tre år mot varandra. Bra producenter – kanske roligast med två-tre olika producenter från två-tre olika år? – för en sådan provning kan vara någon eller några av produkterna från Château d’Esclans (för att mäta dem mot varandra, inte minst med tanke på de olika nivåerna ek), Palette Château Henri Bonnaud (finns 2013 i BS, och 2015 kommer som TSE i början av maj; mourvèdre-dominans, fatjäst), Domaines Otts Coeur de Grain (från Château de Selle) och nämnda Les Lauzeraies (finns 14 nu i butik, 15 ute om någon vecka).

 2. Kloka förslag. Bonnaud i aktuell årgång provade jag för en dryg vecka sedan, och den hade platsat i går kväll.
  Provningen var oväntat välbesökt, mer än 50 deltagare, vilket gör att ett roséupplägg kan repriseras rel. snart.
  utvärdering bör väl göras. Om upprepning i höst
  kanske med ännu mer matsyftning än den bersåschablon, som många fortfarande bär på.
  Ha det. Nu väntar snart Nice Villages!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *