Hassan Blasim: Irakisk Kristus

Hajpad författare född och uppvuxen i Irak, bosatt i Finland, dit han kom 2004. Presentationen på omslagets insida till Irakisk Kristus påstår att Hassan Blasim revolutionerat den arabiska litteraturen. Kanske är det så. Fast lite svårt är det att tro just det. Möjligen gör han sin egen grej med influenser från både den irakiska/arabiska kulturen och den västerländska/finska kulturen, och om det finns bara gott att säga. Irakisk Kristus består av 18 noveller. Emellanåt råa och brutala, emellanåt poetiska. Emellanåt lite ”det-här-läste-jag-väl-nyss-också?”, emellanåt lysande. På det hela en bra bok som rekommenderas, både som litteratur och en bild inifrån det sedan länge krigshärjade, förtryckta och på senare år även ödelagda Irak. För egen del tilltalas jag också av den otydlighet och öppenhet för tolkning som ibland föreligger samt de hallucinogen-anstrukna och magiska inslagen.  IMG_1402

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *