Nice

Ju närmare dig, desto större nyhet. Det är inte så konstigt att vi i Sverige klär våra Fb-sidor i franska flaggan idag, eller att vi klädde dem i den belgiska flaggan i mars. Och det är inte så konstigt att vi inte nödvändigtvis flaggar för Bangladesh, Irak, Kenya, Centralafrikanska Republiken, Mali, Libanon, Turkiet, USA, Tunisien, Libyen, Somalia och alla de många andra ställena där det smällt det senaste året. Vi orkar helt enkelt inte med allt elände och tvingas fokusera på det mest närliggande, och varje gång någon bryr sig och lägger upp en flagga visar vi att vi berörs och engagerar oss mot hatet. Utöver detta kan vi själva försöka låta bli att hata, vilket inte är det samma som att inte fördöma de förhatliga attackerna. Lika viktigt som att fortsätta flagga och bry sig är att fördöma, oavsett vem, enstaka galningar, mördarsekter eller stater, som står för övergreppen, att visa att en majoritet av mänskligheten drivs av om inte kärlek så i vart fall respekt och hänsyn och en vilja att alla ska få vara med på tåget. Det är inte minst viktigt att vi undervisar varandra om det där sista, och att vi lägger hatet åt sidan.IMG_1587

10 svar på ”Nice

 1. Kan inte Gud visa sig och tala om för dessa individer att de inte kommer till något paradis med undersköna jungfrur, utan till ett helvete med små djävlar som ger dem brasiliansk vaxing varje dag.

 2. Samtidigt ifrågasätter man polisens kompetens. Ska man förutse terrorhandlingar måste man TÄNKA som en terrorist. Vore jag terrorist i Nice skulle jag tänka 14 juli – perfekt! Och var samlas människorna? På strandpromenaden. Jag hyr en lastbil och mejar dem…

  • Ja, man kan tycka att det här inte var så svårt att förutse, och just ett sådant här massmord hade gått att förhindra med bättre säkerhet runt arrangemanget – lastbilen kunde ju ta sig igenom de otillräckliga avspärrningarna på promenaden.

   En gissning från min sida är att alla slappnade av lite för mycket efter EM. Det är lätt att glömma bort att vi i Frankrike har och har haft ”Alerte pirate” sedan många, många år nu (långt före de senaste två-tre åren) och att polis och annan säkerhetspersonal är hårt ansatt sedan åtminstone Charlie Hebdo-morden.

   En god vän och regionalt högt uppsatt i franska civilförsvaret/räddningstjänsten sa före EM ungefär på följande vis: Gå gärna på matcherna, där kan vi garantera säkerheten, men undvik alla fan zones och andra folksamlingar, där kan vi inget garantera.

   • PS En tanke, som jag gissar tilltalar dig, vore att låta ett tiotal duktiga författare av spänningsromaner/deckare tänka fram möjliga scenarier för attentat i det lilla och det stora – de kanske skulle kunna vara mer förutseende än den som dagligdags sitter med både fötterna och näsan i skiten.

 3. Bra idé, Lars. Sen gäller att polisen lyssnar…..
  1975 – 26 år före 11 september-attackerna – kom Thomas Harris roman Black Sunday. Om kapningen av en gasfylld luftfarkost som planerades att explodera över ett fullsatt stadion…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *