Äntligen: nytt vintips!

Nu är det på tok alldeles för länge sedan som er vägledare genom den snåriga tipsdjungeln full av de köpta texternas falluckor och de inkompetenta tipsens snuskiga kvicksandsfällor gav er några tips om viner från det egna skafferiet eller i alla fall samarbetspartners av olika slag. Således: dags för bästa vintipset igen!IMG_1512Vi börjar i Toscana och en Brunello som tillhört favoriterna hos er utsände bland de stövelstukade vinerna ända sedan det lanserades på Systembolaget för något år sedan. Då fanns ingen annan koppling än kärlek. Nu levereras vinet av en den nyss nämnde utsände närstående importör. Och vinet är: Brunello di Montalcino ”La Fuga”, nr 12330, 289 sek.IMG_1529

På Systembolagets hemsida står det att det är årgången 2011 som levereras nu, men enligt importören är det under ytterligare några veckor 2010 som gäller. Gör det någon skillnad? Jovars. 2010:an är dels från en smått legendarisk årgång, dels är det ett oerhört mumsigt vin som kort sagt är oemotståndligt idag och ett par år framåt. Den som köper 2011 får ett i princip lika bra vin, men ett annervesare stuk. Mer uppstramat och framförallt lite för ungt i dagsläget. Å andra sidan är det ett utmärkt vin för källaren. Kommer bli finfint fram på senvintern 2017. Notera för övrigt att det sista är sagt till dem som vill ha mogna viner, ni som uppskattar lite mer stramhet och elegant återhållen frukt kan med stor tillförsikt hinka 2011 i kopiösa mängder redan idag.IMG_1453

Ovanstående vin kommer från en ganska stor men i Sverige mindre känd producent, Folonari. Det här är en gammal firma som på sin tid även ägde Ruffino till exempel. Någonstans under resans gång bestämde sig de nuvarande ägarna för att fokusera på ett antal högklassiga vingårdar och sälja av allt annat. Sagt och gjort, idag äger Folonari flera utmärkta gårdar i Toscana och kan erbjuda det mesta från Brunello via ”Super-Tuscans” till Chianti Classico. I Sverige hittar vi i dagsläget ytterligare ett vin vid sidan om ovan nämnda ”la Fuga” men fler är på väg in.IMG_1517

Vinet som redan finns i beställningssortimentet är utmärkta Nozzole Chianti Classico, nr 79271, 149 sek. Även här talar vi årgången 2010 och vinet är tveklöst en bra inkörsport för den som vill bli hooked på Chianti Classico. Perfekt till allehanda pasta, förstås, och riktigt allround på matbordet. Ett vin att alltid ha hemma. Se så, iväg och beställ nu! Det här är gôtt mos.IMG_1540

PS Så här det ut på vingården Nozzole:IMG_1460IMG_1476IMG_1512

8 svar på ”Äntligen: nytt vintips!

 1. Beställde 4st av gött mos! Tack för tipps. Du borde göra länkarna till Systembolaget så att nytt fönster öppnas i browser annars hittar man inte tebaks till tippsen.

  Tjenis …..!

  • Kul du beställt gött mos – du kommer inte bli besviken!

   Beträffande det där andra kanske jag förstår vad du menar men har ingen aning om hur det skulle gå till. Kan man inte bara backa i browser så du kommer tillbaka till vinifierat?

 2. jo men då får man ju gå igenom hela beställningsförfarandet en gång till fast baklänges. Det borde finnas ett länk alternativ URL som öppnar en länk i nytt fönster. Man kan ju iofs höger (PC)/dubbel(Mac) klicka på länkar så kommer alternativet upp att öppna i nytt fönster. 🙂
  Vilka problem man har i livet.

 3. Borg menar nog URK. Så’nt ljud som jag låter/skriver när jag pga din, Oh Orakel, tystnad tagit till mig ngt köpt/inkompetent text/tips och gått vilse i vindjungeln. Tack för tips, jag beställer ochså en 6-pack fugor.

  • Det är det här som är det tunga med att vara en pålitlig tipsbank: man måste alltid vara på hugget och komma med nya tips så ingen låter sig luras ut på villovägar och ner i ett diket fyllt av smörja och ren dumhet, vilket, trots att den är ren, i stort sett inte är bättre än smörja. Förlåt! Fler tips inom kort utlovas härmed.

   Å andra sidan kan jag redan nu tipsa om vinskribenten på Smakbloggen, han brukar också vara pålitlig.

 4. Då jag redan varit på dessa viner kan jag inte annat säga än att de sitter fin fint. Smakar varken URK eller URL snarare Mumsfilibaba.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *