King Crimson, Prag

King Crimsons lika överraskande som evighetslånga avslutnings/världsturné fortsätter. Igår kunde er utsände i de virtuosa musikernas välstämda värld se dem i Prag, och snart fortsätter äventyret i Oslo, Stockholm, Monte Carlo, Marseille och andra platser. Ni som är besatta av musik och virtuosa instrumentalister gör rätt i att inte missa det här bandet medan det fortfarande finns och har vänligheten att kuska runt för att skänka fröjd åt oss alla. Onödigt att gå in på detaljer igen, hänvisar till fjolårets text om spelningen i Paris (finns här), men om något ska sägas är det att Jakzsyk sjunger och spelar ett snäpp bättre än ifjol, då han redan höll måttet trots den utmanande omgivningen, och låtlistan, som ändras från kväll till kväll, är så pass omdanad att det sannolikt går att se gruppen med nya ögon mest varje kväll. Sist men inte minst: gårdagens magiska spelning avslutades med tidernas bästa version av 21st Century Schizoid Man, där Fripp lät kollegorna, och sig själv, släppa loss så mycket improvisation som kan tänkas utan att skutan välter. Exempel på hur King Crimson låter på den här turnén. Bonus.IMG_2072

9 svar på ”King Crimson, Prag

    • Lite trist för det finns så få bra klipp att tillgå, men du, de har precis släppt en trippel-CD med en blue ray och en annan version med en trippel-CD och blueray och dubbla DVD:er med inspelningar från den pågående turnén, det är en given julklapp till dig själv! (På gott Crimson-manér heter den inget simpelt som ”live” eller ”The World Tour” eller så utan ”Radical Action To Unseat The Hold Of Monkey Mind”, vilket bara det är ett skäl att köpa boxen.)

 1. Men snälla, säg att de spelar Starless, annars går jag nog inte… För övrigt så låter Jakko nästan lika bra som Wetton, men bara nästan.

  • Låtlistan ändras varje spelning, men det finns en grundstomme och till allas vår lycka tycks Starless alltid vara med (liksom i år Heroes i extranumret). Vad gäller Jakko tycker jag han är ett snäpp bättre både på sång och gitarr i år (numer drar han även en repa med tvärflöjten ibland för att hjälpa Mel som om det skulle behövas) och visst har han Wetton-klass, nästan, och nästan Lake-klass också (tycker hans röst landar mitt emellan Wetton och Lake, vad säger du?).
   På tal om Jakkos mer självsäkra gitarrer i år tror jag det också gjort att de nu kör lite mer grejer från Belew-eran och då låter Jakko och Mel dela på det som Belew gjorde med sin gitarr, helt ok även om den käre Adrian saknas här (inte minst på sång de få gånger sång förekommer i de låtarna). Hursom: du har en grym spelning att se fram emot!

   • På tal om Lake: de kör för det mesta även Cat food, en av mina absoluta favoriter med bandet, och den var lika briljant i Prag som härförleden i Paris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *