Alain Graillot Crozes Hermitage 1991 & 1996

En det totala nederlagets afton. Så här var det:

Gäster på G.

Hustrun: ”Nu plockar du fram ett riktigt bra vin idag, inget sådant där som du bara vill bli av med.”

Jag: ”Mmm, mummel.”

Hustrun: ”Jaja, bara gör som jag säger. Och vinet du ska ta är det… här!” (Hustrun rycker triumfatoriskt en Alain Graillot Crozes Hermitage 1996 ur vinstället i köket.)

Jag (nervöst): ”Men nej, älskling, jag menar, neeej!”

Hustrun: ”Jo!”

Inte så mycket att orda om. Gästerna anländer. Flaskan öppnas. Provas av. Den är, jipiii, korkdefekt! Låtsas som inget. Serverar. Biter ihop och tar en klunk, säger ”Mmm, 96:a.”

Hustrun (på svenska så de franska gästerna inte förstår, fast de förstår nog ändå, tonfallet, ni vet): ”Men för he… Lars, serverar du korkdefekt vin till gästerna?! Du borde skämmas!”

Hustrun ger sig av mot vinstället. Jag reser mig upp, rusar efter, försöker kasta mig in mellan Hustrun och vinstället som vore jag en täckande Börje Salming. Detta har jag inget för. Med ett visst mått av irritation målat i fejan sliter Hustrun på ren chansning ut en annan flaska ur stället.

Hustrun: ”Aha! Haha! En 91:a! Du har inte ens berättat att du gömt en 91:a i köksstället!” (Och på franska till gästerna:) ”Ber om ursäkt för att vinet var korkdefekt, men det gör faktiskt bara saken bättre för nu får vi istället dricka ett av Lars favoritviner! Samma vin men från magiska Rhône-året 1991!”

The Clayton Lennon Delirium. Primus.

6 svar på ”Alain Graillot Crozes Hermitage 1991 & 1996

  1. Brukar alltid låta några flaskor av varierande årgångar ”försvinna” i källaren (har ju gott om vin att välja emellan). Rätt kul att öppna ”gamla” buteljer för där finns en hel del ”lärande” om ett vins ”liv/utveckling på butelj”. Förutsatt att man gillar olika stadier och kan uppskatta och hitta lämplig mat till. Alains viner håller rätt länge och jag gillar dem i ”moget” och ”väl moget” stadium.

  2. Jag har ståldörr och egen, unik nyckel till vinkällaren. Då riskerar man inte incidenter vare sig från hustrun eller halvvuxna barn…

    • Föredömligt!

      Funderar på att lägga ut miniminor runt min vinkällare, det skulle också kunna fungera mot Hustru och barn.

    • Ingen aning om var du kan hitta en sådan idag. Jag köpte mina 91:or för 25 år sedan… menprova att googla, kanske hittar du något ”vin-antikvariat” eller någon vinauktion där just det här vinet (eller andra 91:or) finns med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *