Vi, skräpvin & Jordens undergång

Enligt ny forskning har det än en gång bevisats att det världsomspännande jordbrukets huvudlösa jakt på stora skördar är en starkt bidragande orsak till att Jorden eller åtminstone människorasen riskerar att gå under (läs här). Alltför många bönder är alltför okunniga, hänsynslösa eller naiva för att inte fortsätta använda gifter som tar livet av världens insekter. Insekter som är av avgörande betydelse för vår överlevnad, eftersom ekosystemet enkelt uttryckt slås ut om insekterna slås ut.Innan vi nu rusar hen ur huse och förbannar eller rent av lynchar de lyckligt lallande dårarna till bönder som gör så här mot sig själva, oss och övriga artfränder och insekter och andra måste vi emellertid stanna upp och fråga oss varför de gör på detta viset? Vad får i övrigt vettiga personer att delta i det utdragna folkmordet på mänskligheten? Har vi, alltså du och jag och våra vänner, med saken att göra?

Klart vi har. Varje gång vi köper något ohemult billigt vet vi (ju?) att någon annan får betala. Vanligtvis naturen och emellanåt också en arbetstagare som lever under om inte slav- så i vart fall statarlika förhållanden. Vi vet (ju?) att enda sättet att sälja billigt är att producera billigt och det innebär allt som oftast stor skörd (förtydligande för den som har en trög dag: är skörden liten måste varje såld enhet kosta mer för att betala bondens arbetsinsats och de produkter som används) och att alla kostnader måste hållas nere så mycket det någonsin går.

Så länge vi efterfrågar billigast tänkbara fläskkött, t-tröjor, byråar och vinboxar får någon annan betala. En gris kanske, eller ett barn, eller en vingårdsarbetare, och ganska säkert naturen.

När den stackars bonden sprutar på med gifterna som ställer till det för de livsviktiga insekterna försöker hen bara tillmötesgå vårt krav på billigt vin att dricka i stora mängder. Och spruta måste hen för hen har gött sitt fält kraftigt och kanske också vattnat i sin jakt på stor skörd och lågt kilopris på druvorna, och när hen gjort det har hen ställt till det för vinrankan som svarar med stora och täta klasar där mjöldagg, mögel och annat lätt får fäste. Något som tvingar bonden att spruta mer för att hålla de här angreppen i schack. En ond cirkel. Med förödande konsekvenser för livet på Jorden. Bara för att vi ska få hinka billigt vin.

4 svar på ”Vi, skräpvin & Jordens undergång

  1. Växtgifterna med samlingsnamnet pesticider är systemiska ämnen d.v.s. de tränger in i växten och druvan. Eftersom man besprutar åtskilliga gånger under växtsäsongen ackumuleras gifterna i druvjuicen och kommer därmed med i vinet. Pesticider är hormonstörande och är ofta cancerogena och reproduktionsstörande. För vin finns ingen gränsvärde. Många viner innehåller halter mellan 20-500 mikrogram/liter. Gränsvärdet för dricksvatten är 0.1 mikrogram! Över detta anses det otjänligt. Aktade vinskribenter menar att det inte är så farligt; det farliga är ju alkoholen!? Pesticider påverkar indirekt vinets smak och aromer genom att de dödar mikroorganismer i rotzonen och därmed minskar rötternas förmåga att via joner spegla ”terroiren”. OBS ätdruvor besprutas ofta ännu mer för att kunna se fina ut i butiken. Eftersom det systemiska ämnen kan pesticiderna inte tvättas bort. Naturskyddsföreningen varnar för att ge vanliga ätdruvor till barn. Vid ekologisk och biodynamisk odling är användning av pesticider bannlyst!

  2. Bra med denna information då det förhoppningsvis beror på okunnighet att människor inte förstår bättre än att konsumera så billigt det går. Vi får alla hjälpa till att informera och konsumera rätt då det med säkerhet gör skillnad.
    Hatten av, mer sådant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *