Förbud mot nya år!

Det är illa nog att någon tillåtits komma på idén att år ska ta slut och ersättas med nya utan att vederbörande spärrats in. Rent förkastligt blir det när några historiska personer, både i Då:et och i Nu:et, anammat idén som ett slags samhällsbärande projekt, vilket gör att vi alla i skrivande stund utöver Nyårsdagens traditionella fysiska utmaningar brottas med utmaningen att säga, tänka och skriva 2018 istället för 2017, som vi precis lärt oss säga, tänka och skriva istället för 2016, som… ja, det bara fortsätter tillbaka till Tidens begynnelse, och det är så klart urbota dumt. Tänk så mycket enklare allt hade varit och skulle vara om det fortfarande vore år 0. vinifierat kräver, uppfylld av dagen efters kranka blekhet ett omedelbart förbud mot nya år!

Musik!

10 svar på ”Förbud mot nya år!

 1. Enligt Wikipedia uppkom rum, tid och materia för 13,8 miljader år sedan ur en singularitet vid tiden 0 (noll).
  Ur det perspektivet så har vi ett ganska bekvämt sätt att ange år.

  -Visst är 2018 enklare att skriva än 13800000018, eller hur?

  • Mitt i prick, här har vi, som Goethe kanske skulle ha uttryckt saken, pudeln kärna! Kort sagt är hela tideräkningen trams; beviset: vi skriver 2018 istället för 138000000018 som om skillnaden mellan de båda bestämningarna är av noll och intet värde, vilket den är varför vi lika gärna kan fortsätta skriva 0 precis som vi gjorde år 0 i den mån vi alls skrev då men om Idag är 0 och Då var och är 0 blir ju det mest bara en retorisk, möjligen akademisk, fråga som bara kan kosta en massa skattepengar att fundera vidare på. M a o spar vi här in en hel del pengar som kan användas till viktiga saker än Tid (alla vet f ö att Tid är pengar).

 2. Man blir så glad att det finns någon som vågar höja sin röst mot årens galenskap! Jag blev till och med så upplyft av detta att en snilleliknande blixt kom liksom för mig!

  Om vi ändrar den spiralbundna kalendern till att bindas ihop med ett antal hela ringar istället, kommer ju dag nr 365 automatiskt att följas av dag nr 1. Ur ett nationalekonomiskt perspektiv finns här hela förmögenheter att spara på kontorsmaterial!

  Det enda med OP´s förbud mot nya år som måhända kräver ytterligare betänketid, jag säger absolut inte att det är en svaghet, är födelsedagspresenter. Huru göra vi med dessa? Vi som äro vana vid dessa gåvor vill gärna att den seden inte skall sättas på undantag.

  • Ovanstående får mig att spontant tänka på Nobelpriset i (national)ekonomi – tack för dessa kloka, smått revolutionerande tankar! De genialiska lösningarna är ofta enkla i sitt uttryck.

   Vad gäller födelsedagspresenterna är det ytterligare ett skäl till varför nya år ska förbjudas ity med nuvarande system får vi födelsedagspresenter blott en dag om året medan vi, om vi kastar av oss Tidens ok och inför ett ständigt år 0, kan få födelsedagspresenter varje dag.

 3. Fråga: Hur tänker du då markera skillnaden mellan viners olika ”årgångar”? Hur t ex skilja mellan förra skördens Lauzeraies 0 och nästa (också Lauzeraies 0)?

  • Det här är ytterligare en fördel med ett ständigt år 0: att årgångarna försvinner. Detta är ett gammalt önskemål från oss i produktionsledet, men som ständigt kommit på skam när marknadsfolket kommer in och lipar om ”det är marknaden som bestämmer” och ”kunden har alltid rätt”, varefter de, marknadsfolket, kräver årgång för ”det vill marknaden ha” och ”det ger pressen något att skriva om”. Kort sagt tar ett ständigt år 0 oss ett steg närmare produktionsledets drömscenario: den stalinistiska femårsplanen styrd av produktionens behov och önskemål, och kanske också lite korruption som är helt ok så länge den hamnar i producentens fickor.

 4. Du har rätt! Då slipper vi det här årgångseländet. Kunde vi sen bara få bort stöket med alla dessa olika slott och märken. Det vet vi ju att det bara finns två slags vin: bra och dåliga. Räcker med ”gott” eller ”otäckt” på etiketten!

 5. Ack, jag blygs i detta sällskap ety jag hade tänkt föreslå ”Rött” alternativt ”Vitt” på etiketten.

  Men det behövs ju inte. Man ser ju vad det är när man pytsar upp drickat i glaset. I ett normalstort franskt Duralex, om jag vågar föreslå modell.

  Dock, kanske jag gärna skulle se fransk text på le nouvelle etikett. ”Bon” et ”Non Bon”?

  För övrigt önskar jag Eder alla En God och Bon Trettonhelg!

  • Om vi i Produktionen får bestämma lägger vi allt vin i samma pyts och förenklar på så vis för alla i och med att vi slopar begrepp som ”vitt”, ”rött” och ”rosé” och övergår till ”vin”.

   En grov kvalitetsindelning av typen ”bra” respektive ”uselt” kan vi förvisso kunna tänka oss att gå med på.

   Bon Trettonhelg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *