Test: Öppnad påskmust vs cream sherry

Äntligen har vinifierat förbarmat sig över populasen och genomfört det så hett eftertraktade och sedan länge önskade ultimata långtidstestet, nämligen det mellan en öppnad petflaska påskmust och en öppnad halvpanna cream sherry. Båda öppnades, som rimligt är, på Påskafton 2018 och okulärbesiktigades och analyserades sensoriskt exakt 51 dagar senare. Med tanke på de magiska talens betydelse för Påsken kan man alltid fundera över vad just detta med 51 dagar innebär för provet då det inte med lätthet låter sig delas i hela bitar med vare sig tre eller sju. Men om vi nu bortser från de magiska talens betydelse för försöket och frankt besvarar frågan som nu upptar var sant vetenskapligt om inte begåvades så åtminstone intresserades hela tankeverksamhet så lyder det som följer:

Påskmusten

Påskmusten, inköpt på Ikea i Toulon, uppvisar en mörkbrun färg med orange kanter, doften är stor och vital och intakt, det vill säga den luktar påskmust långväga och det utan några som helst avvikelser från det förväntade och hurudan den var som nyöppnad, dock är smaken något avslagen såtillvida att den är helt stilla.

Cream sherry

Cream sherryn, i det här fallet Merito Cream, inköpt på Systembolaget på Gyllentorget i Linköping, uppvisar också en tämligen brun färg och också här hittar vi små orange inslag, doften är stor och komplex, inslag av russin, fikon och nötter och smaken är likadan även om det där, i smaken, går att notera ett litet inslag av oxidation jämfört med den nyöppnade flaskan.

Bäst i test

Bäst i test blir utan tvekan cream sherry. Här har vi en produkt som är snudd på intakt efter att ha varit halvfull i 51 smått magiska dagar – imponerande! Avseende påskmusten är den inte dum alls, men det hör till att påskmusten i likhet med julmusten ska bjuda oss kolsyra. Dessvärre tvingas vi konstatera att påskmust i öppnad form är att betrakta som en färskvara. (Om någon undrar huruvida testet nu fortsätter så är det klart att det gör det, påskmusten kanske åker ut men cream-pannan ska gömmas på ett finurligt ställe så inte Hustrun hittar den och i sin ovetenskapliga iver häller ut den med hänvisning till att det är då själva fan att huset ska vara fullt av halvfulla flaskor hela tiden.)

Gogol Bordello!

5 svar på ”Test: Öppnad påskmust vs cream sherry

 1. Bloggstopp! Bloggstopp! Det har, efter att testet avslutats, visat sig att 51 kan vara delbart med tre i hela delar. Detta smått sensationella utfall av försöket visar att vetenskapen och det magiska undantagsvis kan gå hand i hand. Nu är frågan vem som hinner först med en hedersdoktorshatt till er utsände i det böljande och knappt skönjbara gränslandet mellan vetenskapen och magin.

 2. Man må konstatieren att denna Tag nix Verspullt is. Tänk att någon i rent akademiskt syfte bemödar sig att föra grundforskningen ett sådant gargantuanskt steg vorvärts!
  Det är sannerligen Der Grosse Preis von Düskland värt!
  Ordnung muss sein! Även i en demokrati!
  Vi, intresserade, tacka Eder!

  Dessutom är Gogol Bordello en av mina musikaliska förebilder! Hop! Hop!!

 3. Förlåt Nådig Herrn, men påskmusten var möjligen inte jäst, om detta eventuellt kunnat påverka bedömningen av densamma på ett ohemult sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *