Sista minuten-tips

Den som tänkt sig att beställa något till jul börjar vara sent ute nu. I floden av klimatförstörande Kina-paket och Postnords omåttliga inkompetens är tiden det enda som rinner fort. Därför två sista minuten-tips!

Le Lucciole

När 3600 flaskor av supervinmakaren Chiara Condellos ”enkla” vin, Chiara Condello, lanserades tidigare i år såldes lagret ut på en vecka. Och när lika många buteljer släpptes i beställningssortimentet för några veckor sedan försvann flaskorna nästan lika snabbt. I skrivande stund påstås cirka 100 buteljer finnas kvar – bli inte förvånade om det är slut när ni försöker beställa (en ny årgång, 2016, lär komma någon gång under 2019). Mindre uppmärksammat är att det nu i december släppts begränsade mängder också av Chiaras toppvin ”Le Lucciole” 2015, nr 78345, 379 sek.

Magnum

Vinet ”Chiara Condello” görs på ett fåtal utvalda plättar på den stora egendomen Condé utanför Forli i Emilia-Romagna. Druvorna till ”Le Lucciole” kommer från den allra bästa plätten, högst belägen på den väldiga romerska teater Condé utgör. I likhet med Chiaras alla andra viner är odlingen ekologisk och vinmakeriets motto ”gör det inte!”. Med andra ord klassiskt finvinmakeri. Resulatet är smått himmelska viner och ni som redan upptäckt ”Chiara Condello” och funderar över om ”Le Lucciole” är värt tre gånger pengarna… det är det. Den som är klok ger bort en 75:a i jul och köper en magnum till sig själv (nr 78607, 799 sek).

Bokfynd

Enär ”Kronos väv” nu funnits på marknaden ett tag har den i likhet med andra böcker med två år på nacken fått ett pocket-anpassat pris. Detta innebär att den är rena superfyndet med Per Billska utropstecken efter. Kanske inte något för de allra minsta och den som är dum i huvudet, men alla ni andra ska absolut inte missa den här romanen. Hade jag inte skrivit den själv hade den fått stående ovationer och stark läsrekommendation här på vinifierat. Så bra är den. Underhållande, ibland tänkvärd och inte minst, till skillnad från allt det där som hamnar i mittenfåran, sig själv. Kan beställas här, här eller här. Blott 84 pix nu!

The Who. Norrbottens Järn.

5 svar på ”Sista minuten-tips

 1. Jag gillar denna blogg. Var annars kan man få sig till livs kombinationen av synnerligen kunniga texter om vin, träffsäkra iakttagelser om livet och världen, och få lyssna på såväl The Who som Norrbottens Järn? (Retorisk fråga.)

  Jag beställde för övrigt en flaska Chiara Condello härom veckan. Det verkar dock vara lite snurrigt med prissättningen, antingen hos distributören eller återförsäljaren… priset vid beställning, liksom vid uthämtningstillfället, angavs till 139 kr. Men priset i kassan blev 149 kr (vilket jag inte uppmärksammade förrän det var för sent). Systembolagets kundtjänst förstod ingenting, det enda pris de kunde se var 139 kr, däremot hade det sänkts från 149 kr nån vecka innan jag beställde. Och nu, två dagar efter kundtjänstmannens huvudkliande, är Systembolagets pris återigen satt till 149 kr…

  Jag har lite svårt att framför mig se distributören fundera ”hmm, bara 100 flaskor kvar, och de säljer som smör… om vi höjer priset med en tia kan vi dra in… få se nu… en hel tusenlapp till! Taget!” Men vad är annars orsaken till detta hattande? Har Systembolaget infört dagskurser? (I viss mån också retoriska frågor, eftersom de inte är ställda till vare sig distributör eller återförsäljare.)

  • Tack för beröm – ack så välkommet! Passar frågan om priset vidare till Terrific Wines ansvarige i frågan (har också noterat prishattandet på det här vinet men vet inte vad det beror på annat än att vin i BS brukar bli dyrare än vin i FS pga dyrare hanteringskostnad)

 2. Hej Lars och Spiring
  Intressant förslag med höjningen av de sista flaskorna. Något att fundera på till nästa gång kanske… 🙂

  Nu var emellertid så inte fallet denna gång och det är lite synd att du inte fick rätt information från början av den huvudkliande kundtjänstemannen men så här ligger det till.

  Vinet lanserades som en tillfällig exklusiv lansering i oktober och kostade då 139kr. Efter att
  den inköpta volymen (och lite till) var slutsåld så lyckades vi övertala Chiara att skicka ytterligare några flaskor varvid vi släppte dessa i beställningssortimentet. Eftersom hanterings och distributionskostnaden för viner i BS är väsentligt mycket högre än för ett vin i fasta eller tillfälliga sortimentet så såg vi oss nödgade att höja priset till 149kr. Det som möjligtvis kan ha bidragit till förvirringen hos tjänstemannen är att vi, när vi bytte till BS, kunde ha kvar samma artikelnummer som tidigare. Hoppas det ger en lite tydligare bild.

  Med vänlig hälsning,
  Andreas/Terrific

 3. Alltid roligt att läsa din blogg Lars, tolka dina snirkliga och kompetenta beskrivningar av vinet och livets förunderliga vägar.

  Har lagt en beställning på Chiara Condello, nu och får priset 149:-.
  Lite konstigheter dock kring leveransen…. nåja får se vad som dyker upp 😉

  • Tack för beröm – det går rakt in i hjärtat! Vet inte dagsaktuell status för Chiara Condello men det kan vara så att dem är slut (igen), vi får hålla tummarna för att du ska få dina beställda flaskor. God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *