Twittermannen

När han satt där, ensam med whiskyglaset och blickade ut över grannhusens fasader, blev han nostalgisk och började snyfta. Grå fasader med enstaka gula fönster, bakom ett nattligt vinterdis. Han tog upp sin mobiltelefon igen och googlade Sten-Åke Cederhök, hittade efter en stund bilden han letade efter, Sten-Åke Cederhök som skrothandlaren Albert. Fine Cederhök, rolige Cederhök, i en gammal brun tröja och en sliten hatt. Han öppnade Twitter, lade in bilden och skrev ”Vi glömmer dig aldrig!” och delade tweeten till sina 41 följare, pin-uporna som en del påstår är robotar inräknade.Att tänka på Cederhök gör ont. Den gamle komikern är en symbol för allt det förlorade, allt som inte blev. Ju mer han tänker på det, desto argare blir han. För så är det ju: Någon har bestulit honom på hans liv! Någon har tagit hans framtid ifrån honom. Förstört hans land. Stängt affärerna han så väl kände till. Lailas godisaffär med sina påtagliga dofter av salta bomber, vingummin och äpplen och päron. Svenssons Livs! Där han arbetade som springpojke när han gick i nian. Åkessons Radio & TV. Doften av vinylplattor och ny elektronik. Stereoanläggningar med allt i ett. Kassettband. Leksaksaffären! Dinky Toys. Corgi Toys. Fleischman. Märklin. Fantomenringar. Vad hände?Han sveper whiskyn, Grant’s Blended Scotch köpt av polacken med bagageluckan full. Funderar på att skicka en dickpic till Linnéa Claeson. Skickar en till Zara Larsson istället. Häller upp mer whisky. Hittar en rant om Annie Lööf. Orkar inte läsa den. Tweetar bara ”Subba! Du ska brinna i hälvettet!”. Söker på Jan Björklund. Hittar snart en rant. Skriver ”Landsförrdare! Du ska dö!”. Gillar en tweet från ”Hämnaren” som lagt upp en bild på Stockholms Stadshus och texten ”Stockholms Svinhus”. Tänker lite på Sten-Åke Cederhök. Börjar snyfta. Googlar på ”rådjur”. Hittar snart en bild på ett rådjurskid. Börjar gråta. Öppnar Facebook och lägger upp bilden där. Stänger Facebook. Öppnar igen. Lägger in bilden på Sten-Åke Cederhök och texten ”Vi glömmer aldrig!”.

11 svar på ”Twittermannen

 1. Oj vad sorgligt. Finns nog tyvärr alltför många liknande individer i det Svenska folkhemmet.

  • Det är så kallad TSE-vara (tillfälligt släpp av ett exklusivt vin i mindre upplaga) och de brukar bara gå att beställa i butik av någon anledning (om jag inte missminner mig). Du kan alltså prova att beställa i en butik (om du inte redan gjort det; funkar det inte heller där är varan slut). Himla bra och personligt vin.

 2. Gammal som Cederhök undrar jag vad ”rant” är. Trodde först det var feltyck ”tant som Annie” Men Björklund är ju allt annat än tantig, han mer snubblar runt som betjänten på nyårsafton.

  • Rant är en tråd är en dialog utlöst av ett inlägg på Twitter. När Twitter ”rasar” är det ofta rysstyrda trollkonton, extremhöger (ibland vänster) och idioter i största allmänhet som är dumma i huvudet och visar detta via häpnadsväckande inlägg i dialogen/ranten. Inte mycket att läsa, men väl något för det öppna samhället att hålla ögonen på.

   • PS En tid har det förekommit fullständigt intelligensbefriade och hotfulla utfall mot bl a Lööf, Björklund, Zara Larsson, Linnéa Claeson och Greta Thunberg (bl a). Man må tycka vad man vill om de här offentliga personerna men tonen som används i ranterna är långt från allt vad civilisation heter. SAD, för att citera en känd tweeter…

     • Eller ”Gud vad du rantar!”, eller så, med tanke på att en rant är en tråd, så frpgar någon ”Har du en vit rant? Jag ska sy i knappen i skjortan.”

 3. Forts. : Å andra sidan finns ju redan verbet ranta i svenskan. Ser också att ”rant” (eng) översätts till gourmande, svammel mm. Ja, det är så de här befängda personerna och robotarna beter sig.

  Det är f ö illa nog att de beter sig på sociala medier men det spiller dessvärre över i den övriga debatten, vilket vi inte minst sett i samband med årets (utdragna) val. Å andra sidan är det inte de gränslösa gnällspikarna som sprider sitt gift utanför de sociala medierna; det sköter personer som borde veta bättre om, och okritiskt eller bara lättjefullt tänkande tar till sig dumheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *