Muriel Spark: Miss Jean Brodies bästa år

Den här till en slags Kulla-Gulla-käck tonårsbok lätt förklädda romanen handlar om en fascist-anstruken lärarinna som gillar Mussolini men tycker allra bäst om Hitler, om hur hon kommer att domdera och styra och ställa med ett gäng förstaklickare genom åren och allt detta medan läsaren kan förledas att tycka att Miss Jean Brodie, denna kvinna i sina bästa år, det är allt en riktig hedersknyffel det och det är henne vi hejar på när skolans övriga lärare, med undantag för ett fåtal av kvinnan ifråga sexuellt upphetsade element, gör vad de kan för att avlägsna henne och hennes diskutabla inflytande från skolan. En klassiker som är helt okej utan att glänsa; i längden blir käckheten och det oskuldsfulla en aning tröttsamt. Å andra sidan sitter ett varningens rop mot fascismen som en smäck år 2019.Pablo De Giusto & Heitor Villa-Lobos.

2 svar på ”Muriel Spark: Miss Jean Brodies bästa år

 1. Du, måste inflika med lite vin. Igår avnjöt jag för första gången Ladoix och i min lilla vinvärld ett sannerligen stilrent sådant.

  Vi började med snikvarianten. Vad kan jag kalkylera med om jag tömmer dotterns spargris o köper dem dyrare alternativen?

  Menar att CD:s PC är ett mästerverk så att dubbla till GC känns för mig överflödigt. Hur går ditt resonemang med Ladoix?

  • Bra du inflikar med lite vin – ibland blir det för lite vin här på vinifierat…

   Kul du testat Capitain-Gagnerots Ladoix och du beskriver vinets essens på pricken: stilrent.

   Stilrent, stramt och snyggt är husstilen hos Capitain-Gagnerot. En stil som f ö vinner mycket på några års lagring i och med att den bredd som ev kan saknas i unga år sakta men säkert byggs på i källaren (så lägga gärna undan en Ladoix ett par år och testa).

   Det är absolut värt att tömma dotterns spargris (må hon någon gång i framtiden förlåta detta råd…) och investera i några av de dyrare grejerna. Du kan i princip köpa vilket du vill av de som finns att beställa på SB just nu. Dock: såvida du inte köper 2013 Corton GC ska du lagra dem iallafall ett par-tre år innan du njuter dem.

   Går du på 13 Corton GC är den av självklara skäl mer färdig att dricka (dock inte helt i mål än så den kan gärna ligga något år den också).

   Sist men inte minst har du ”fin-Ladoixen”, alltså Ladoix PC (läget Micaude ägs helt av Capitain-Gagnerot), något dyrare än vanliga Ladoix och ett snäpp upp, värt att prova och precis som med CDs PC riskerar du att fastna där…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *