Vintips : rosa bubblor!

I tidernas begynnelse var måhända allt bubbel mer eller mindre rosa. I alla fall när blå druvor användes i kompotten. Med tiden lärde sig vinbönderna mer om poängen med finess och elegans och presstekniken gick bokstavligen talat från klarhet till klarhet. Idag blir, om bonden så önskar, också bubbel gjort på blå druvor vitt i färgen.

Men om nu producenten istället vill att bubblorna ska bli rosa, hur gör den då? I princip finns det två sätt att göra detta på, och båda används i bubblornas bubbelområde, Champagne: 1. Vinet görs på eller till del på blå druvor. 2. Vinet görs som ett vitt bubbel, till vilket producenten tillsätter en skvätt rött vin. Tipsar idag om två  i er utsändes bland de rosa bubblornas bärkraftiga och eleganta värld fylld av flärd och glam utmärkta rosa bubbel, gjorda på det ena eller andra sättet.

Först ut är den vita crémantens mästare, Clotilde Davenne. De flesta har nog koll på att hennes vita bubblor spöat betydligt dyrare champagner i direktsänd fransk TV och att hon gör vit crémant de bourgogne som ligger närmare Champagne än Bourgogne. Däremot har alldeles för få upptäckt hennes lika bra rosa crémant, påpassligt nog kallad Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, nr 70576, 189kr. Kanske funderar någon över att priset är högre för de rosa bubblorna än de vita. Oftast är det så. I just det här fallet tillkommer dessutom det faktum att producenten gör lite större volymer av det vita, varmed också priset kan pressas, och mycket små volymer av det rosa. Hursomhelst: missa inte det här finfina rosa bubblet. Sitter inte minst som en hand i handske så här på sommaren (ja, också då det sommarstormar).

Medan vinet ovan görs till 100% på pinot noir och så att säga som ett rosévin (läs mer här), görs nästa vin först som ett vitt bubbel, som sedan kompletteras med en skvätt rött vin. Den vita druvan i vinet är chardonnay och den blå pinot noir. Vinet heter Waris Hubert Succulente Rosé, nr 73056, 389kr och kommer, som den vakne och uppmärksamme HR:en redan listat ut, från den utmärkta champagnefirman Waris Hubert. För er som är natur- och hästromantiker kan det kanske vara ett drickargument att Waris Hubert sköter sina odlingar med hjälp av hästar. För alla kan det kanske annars räcka med att vinet är en liten pärla i sin genre.

Musik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *