Svavel gör dig full!

I Rapport i veckan kom livsmedelsjournalisten Mats-Eric Nilsson med det sensationella avslöjandet att, låt vara inte närmare angivna men likväl, studier visar, att man blir mer full av vin med svavel. Då de båda programvärdarna mest fnittrade åt detta och undrade om det var alkohol i vinet de satt och sörplade på och därmed också avstod från följdfrågor, måste vi utgå från att detta är dagens sanning: Vin med svavel gör oss fullare.

Detta är så klart av avgörande betydelse för alla som räknar på YPK-faktorn (yrsel per krona). Tidigare gjordes uträkningen genom att ställa alkoholhalten i relation till priset. Nu måste också flaskans svavelinnehåll tas med i beräkningen.Samtidigt måste vän av ordning fråga sig hur vi nu ska göra med produkter som innehåller svavel. Till exempel svavelstickor, aprikoser och kål. Ska man få sälja dem hursomhelst? Eller ska de förbjudas? Eller möjligen endast säljas till den som är över 20 år? Det är inte orimligt att anta att vi inom kort kommer få se nya avdelningar på våra systembolag  där kål, svavelstickor och annat svavelberusande säljs mot uppvisande av ett nyktert beteende och legitimation.

Avslutningsvis är alla vi som tidigare svävat i ovisshet om uttrycket kålsupares egentliga betydelse skyldiga Rapport och Mats-Eric Nilsson ett stort tack.

Nykter morgonmusik.

8 svar på ”Svavel gör dig full!

 1. Är författaren till Chateau Vadå fnittrig igen? Förra gången jag uppfattade att han var detta var när jag läste just den boken och då han och hans svåger (tror jag det var) satt i köket och provade jästa röda naturviner och konstaterade att det var ju gott med kolsyrade viner trots att det borde vara stilla viner….

  • I det här fallet var det programvärdarna på SVT:s morgonstudio som tyckte det var så spännande att få dricka vin med en vinexpert att de fnittrade lyckligt, men visst var det en i största allmänhet uppsluppen stämning i studion som öven smittade av sig på intervjuobjektet.

 2. Förväntar mig snart ett inslag där programvärdarna tvättar sina händer med desinfektionsmedel och fittrandes börjar taffsa på varandra eftersom en expert kommit på att alkoholen tas upp av huden och ger en go’ fylla och på sikt skapar ett alkoholberoende och leverskador.

 3. Mats-Erik Nilsson intervjuades i Morgonstudion häromdagen och påstod att man inte får baksmälla av naturvin. Många har hört av sig och bett om mina synpunkter. Här är lite mer fakta från min bok ”Vad finns i vinet? Naturvin eller Industrustrivin”.

  Huvudvärk och vin

  Sulfit påstås vara en orsak till huvudvärk. Ofta hör man ”jag tål inte rödvin men vitt vin går bra”. Fakta är att vitt vin innehåller mer sulfiter än rött vin eftersom vita viner saknar skyddande antioxidanter. Ett otal undersökning har gjort för att se om sulfit kan anses vara orsak till huvudvärk vid vindrickande. Det mesta talar för att sulfit i sig inte är en orsak. Histamin, ett annat ämne som finns i vin, är en mer trolig orsak. Histamin är ett hormon som finns mest i röda viner och bildas vid jäsningen när skal och druvkärnor är med och även vid den malolaktiska omvandlingen. Även lagring i ekfat kan öka halterna. I vita viner är halterna låga ofta lägre än 0.2 mg/l. För röda kan halterna vara upp mot 15 mg/l. Histamin kan bildas i kroppen vid allergiska reaktioner. Sådana reaktioner kan triggas om vinet innehåller höga halter (>150 mg/l) av sulfit. Histamin kan ge huvudvärk genom att det vidgar blodkärlen i huvudet. Även alkohol verkar vidgande på blodkärl och i kombination med histamin kan det utlösa huvudvärk. Andra symptom är rodnad, klåda, irriterad mage och nästäppa. Om man misstänker att histamin är orsaken till att man har problem med röda viner kan ett knep vara att en halvtimme innan festen ta ett antihistaminpiller t.ex. Clarityn. Ett annat knep är att dricka ett glas vatten lite då och då för att förhindra dehydrering.

  Svår huvudvärk d.v.s. det vi kallar ”baksmälla” vid högt intag av alkohol kommer ofta dagen efter festandet. Ofta har man druckit destillerade drycker helt utan sulfit och histamin. Denna huvudvärk beror på kärlutvidgning i hjärnan främst beroende på att levern inte orkat bryta ner alkoholen vid för stort intag. Därvid bildas bl.a. acetaldehyd som utvidgar interkraniala blodkärl. Koffein verkar sammandragande vilket är förklaringen till att några koppar starkt kaffe kan lindra vid en ”baksmälla”.

 4. När blev MEN en vinexpert? Han har läst sig till några e-nummer. Och uppenbarligen kan han inget.

 5. Reagerade också på Mats-Erics auditionsvideo till clownskolan. För det var väl det det var? Eller var det ett seriöst försök att utge sig för att veta något? Nu blir jag förvirrad. Kan ju såklart vara så att jag lider sviterna av middagens kålpudding…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *