Skörden: Logistik & vinäger

Till skördens utmaningar hör att hantera logistiken. Det handlar då inte bara om att ha fungerande maskiner och personal. Viktigast är något i teorin så enkelt som att ha plats för druvorna när de plockas. På Domaine Rabiega blev den utmaningen extra stor i år på grund av att gården togs över bara veckor före skördestarten – med så gott som allt rödvin från 2017, 2018 och 2019 i tankarna. Fulla cisterner som vi varit tvungna att tömma före skörden. På tre veckor.För att komplicera saken ytterligare visade sig flera av de fulla faten och tankarna innehålla vin med en alkoholhalt på upp emot 17%. Dessutom hade somligt lagrats ett par år på från början nya fat, varför det vinet var tämligen uttorkat. Summasummarum: vin som är svårt att sälja, och som den som ska (åter)bygga ett varumärke inte vill befatta sig med. Med andra ord var buteljering i all hast inte lösningen. Det skulle bara flytta problemet och snarast vara en pyrrhusseger.Efter ett intensivt arbete har merparten av det här vinet kunnat skickas vidare för att bli… vinäger. En utmärkt lösning. Den som ska omvandla vinet till vinäger är en lokal, hantverksmässig producent och allt pekar på en förstklassig vinäger om sisådär tre år. Därmed har också flera tankar kunnat tömmas. Två flugor i en smäll.Hur går det då med skörden och hur långt har vi kommit? Det mesta är redan bärgat. De sista fälten med syrah-druvor plockades sistlidna torsdag. Återstår nu gör bara cabernet-druvorna. De brukar mogna någon vecka senare än syrahn. I torsdags var det fortsatt strax över 35+ på gården och skördearbetarna hade en tuff dag. Sedan dess har ett uppfriskande regn, det första på många veckor, rensat luften och temperaturen har fallit cirka tio grader.Druvorna som skördats befinner sig nu i olika faser av den alkoholiska jäsningen. De hanteras också lite olika. Till exempel syrah-druvorna vinifieras på två olika sätt: dels med lång skalkontakt, dels med kort och mer fokus på ompumpningar. Det förra ska bli gårdens toppvin, det senare är tänkt som ett andravin, en ”second”. Somligt ska strax in i betongägg, annat i ekfat och åter annat ska ingenstans alls.Anmärkningsvärt är att vi haft jäsningar som startat spontant i vissa tankar trots att musten varit kraftigt nedkyld, så lågt som under 7+. Det indikerar att en mycket stark köpejäst har använts i lokalen det senaste eller rent av de senaste åren. Vi försöker nu eliminera den för oss okända jästen genom egen tillsättning av neutral jäst.  Om man inte kan desinficera och eliminera gammal jäst genom tvätt och puts? Visst, varsågod och försök. Trots idogt tvättande och putsande har vi uppenbarligen inte ens varit i närheten av att klara av det. Bilderna här visar bland annat hur vi tätar (med vatten) en läckande tunna som vi ska jäsa druvor i, hur vi tvättar gallringsmattan mellan två druvleveranser och hur vi mäter mognaden på druvorna. Den imponerande plockarbrännan tillhör en plockare som önskar vara anonym.

Skördesång.En skördesång till. Blå druvor.

 

7 svar på ”Skörden: Logistik & vinäger

 1. Först och främst – tack för intressant inblick i vinmakar-vardag 🙂
  Sedan – ursäkta en okunnigs frågor (men jag tänker att frågor och svar minskar förhoppningsvis okunskapen):
  Det du skriver: om 17%igt vin, och vin som lagrats på nya ekfat intill uttorkning: låter ändå i mina öron lite intressant. 17% låter i mina öron son näst intill omöjlig koncentration. Som torkning eller kryoconcentrering av råvara, must eller färdigt vin.
  (Ingenjörn har faktiskt prövat kryokoncentering av enklare färdigt pinot noir-vin med förvånansvärt bra resultat :))

  Det är nästan så jag undrar om man i likhet med ”bluff-kinesen” kan blanda ihop olika viner till något bra?
  Han var ju faktiskt duktig på att känna igen toppviner, och hade förmågan att blanda ihop något som lurade väldigt många…

  Förlåt dumma tankar. Och det var väl många frågeställningar på en gång…

  Du behöver inte svara om jag är för tröttsam 🙂

   • Vad gäller din sista fråga om att blanda till olika viner till något bra så är det definitivt möjligt, och om jag får säga så själv lite av min specialitet, alltså att känna vad som kan funka som 1+1=3.

    Med det sagt: jodå, Rudy Kurniawan, som du nog tänker på, lyckades ju bedra väldigt många människor och tjäna en hacka på ihopblandade ”toppviner” (innan han åkte fast), men!, om du tittar på dokumentären om detta och är lite insatt i den delen av vinvärlden där köparna har mer pengar än smak, kunnande och vett, vet du att det är få som är så lättlurade som det marknadssegmentet. Talande är avslutningsscenen (mer eller mindre), där en lurad köpare åker till en exklusiv vinbutik för att få gehör för sin idé att vinet nog ändå är äkta, när killen i butiken utbrister ”åh, så bra, det här är äkta!” och så går alla igång, utom en snubbe, som till slut får frågan vad han tycker och då säger han ”jag är ledsen, men det här är bara skit”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *