Skörden Domaine Rabiega 2021 1.0

Inte ens september och redan är hälften, eller mer, av druvorna skördade på Domaine Rabiega. Tidig mognad, eller snarare normal mognad utifrån den nya skördekalenderns tideräkning. När jag började min första vända på Domaine Rabiega 1988 skördade vi syrah i slutet av september/början av oktober. Nu gäller sena augusti/tidiga september.Året, 2021, har utmärks av eländes elände och massvis av tur. Det förra för alltför många av våra kollegor, det sista för oss. Skörden kommer förvisso bli väldigt liten på grund av den långa torkan i år, men vi får i alla fall en skörd och – paradoxalt nog tack vare torkan – den är galet bra: små druvor med fantastisk koncentration. Faktum är att druvorna är så koncentrerade och laddade att vi bestämt oss för att inte göra något rosévin i år. Enkelt uttryckt har druvorna fel balans och sammansättning för att fungera i målbilden för vårt rosévin.Det eländes elände som drabbat så många började i april – den kallaste aprilmånaden i mannaminne, toppad av flera dygn med kraftig frost. Frost som dels tar knoppar av daga, dels stör mognadsprocessen. På detta följde längre norrut i Frankrike oväder och regnstormar medan vi i södern drabbades av en flera månader lång torka. När vädret så började rätta till sig norröver, drabbades vi i söder, särskilt i de sydöstra delarna av Frankrike, av bränder. Torkan i kombination med hårda vindar är mums för mumma för elden, och när intellektuellt allt annat än överbegåvade individer välvilligt hjälper den på traven genom att kasta fimpar i torrt gräs eller rent av grilla på engångsgrillar i den fria naturen, står det inte länge på förrän tusentals hektar mark har härjats av elden.Vingårdar brinner inte. Tvärtom utgör de väl fungerande brandgator. Men att de inte brinner innebär inte att stockar inte kan torka sönder eller att druvor kan skrumpna ihop eller få sin smak förstörd av rök eller rent av det saltvatten vattenbombarna hämtar i havet. Oräkneliga av våra kollegor har fått årets skörd spolierad på det här viset. Och när alla trodde att nu kan det inte bli värre drog ett oväder fram här i förra veckan och dränkte vissa fält medan andra slogs sönder av hagel.

Nej, det är inget lätt år i år, och för många kommer det att vara det värsta någonsin. För konsumenterna bör det rimligtvis innebär att rosévinerna från Provence kommer gå upp något i pris, alternativ ner i kvalitet. Det sista inte därför att alla sitter med superkoncentrerade druvor utan därför att skörden kommer att bli mycket liten. Massvis av odlingar har förstörts helt eller delvis samtidigt som det är lite vätska i druvorna till följd av torkan.När det ser ut som ovan är den som klarat sig undan med blotta fasan, och en liten skörd, mer än tacksam och medan andra slickar såren kan vi planera för en exceptionellt bra årgång, låt vara med en aning blandade känslor.

Musik. Mer musik. Bonus.

6 svar på ”Skörden Domaine Rabiega 2021 1.0

 1. Tack Lars! Har just tänkt på er vinodlare och vinproducenter. Vad har hänt efter den hemska våren? Men nu vet jag. Tack.

 2. Bäste Lars. Mycket intressant detta att få följa arbetet på Rabiega. Har du kanske lust i ett inlägg gå igenom de flaskor från gården som går att fiska upp ur monopolets beställningssortiment? Ex Rabiega Le Rocher 2015 och 2016. Är dessa superår i Rhone goda år även i Var? Är väl före din återkomst så det kanske är tungfotade viner utan finess? Vinet ”r Rabiega 1819” har du kanske skrivit om tidigare? Ber om ursäkt om jag inte googlade eller arkivbläddrade ordentligt. Som alltid tack för storartad och givande läsning.

  • Bäste Negolas!

   Tack för din vänliga kommentar!

   Jag kan inte och bör inte heller kommentera vinerna som gjordes under åren jag inte var vinmakare, men jag skulle kanske inte gå på jämförelsen med Rhône…

   Vad gäller ”r Rabiega 1819” är det en blend jag gjort på viner som fanns på gården när ”vi” tog över. Är ett okej grillvin, tycker jag.

   De viner jag kan ställa mig helt bakom är de som är gjorda 2020 och dessa rekommenderar jag mer än gärna. I skrivande stund finns Domaine Rabiega rouge 2020 (till kanonpris, 159kr, kostar 25 € på gården…), ungt men börjar öppna upp sig lite nu och kommer bara bli bättre de kommande åren. Är part i målet men jag tycker det är ett fynd. https://vinifierat.se/2021/06/13/dr-20-ett-vin-med-tunnelseende/

   Den 13e september släpps ”r Rabiega Blanc” 2020. Mix på chardonnay, sauvignon blanc och viognier. Lagrat på sin jästfällning på ståltank. Runt och aromatiskt.

   De båda Clos Dière-vinerna, numer ”L’oeuf” och ”La barrique”, kommer släppas längre fram i höst. Båda tokunga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *