Har varit som hastigast i södra Rhône-dalen och bland annat tittat på skörden. Liten skörd i år igen, ungefär som ifjol, alltså 20 – 30 % under normalåret. Främsta skälet till detta är mycket colure på den för åkomman känsliga druvan Grenache. Det brukar heta ”liten kvantitet, bättre kvalitet”. Men allt beror på varför kvantiteten blir mindre. Coulure är en okontrollerad form av skördeminskning, vilket medför att vissa stockar kan vara överfulla av dignande frukter, medan andra i princip inte ger något alls. Hur som helst menar de odlare jag talade med idag att 2010 blir bättre än 2008 och i nivå med 2009, men om det blir bättre än fjolåret vill de låta vara osagt ännu några veckor.
Månadsarkiv: september 2010
Farmer´s Reserve Ranger Blend
Allt ni behöver veta inför Systembolagets Stora Nyhetssläpp på fredag, första oktober, är att Ranger Blend anlänt, i enlighet med vad som tidigare utlovats på vinifierat.se. Enligt Systembolaget har Ranger Blend en ”generöst fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, mynta, choklad och vanilj” och en ”generöst fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av plommonkompott, björnbär, mynta, choklad och vanilj.” Allt det för under hundralappen!
Skörden Provence 2010 2.0
Som nyss framgått på vinifierat.se ser det mycket lovande ut i Languedoc i år och övriga Sydfrankrike, det vill säga i första hand Provence, vill inte vara sämre. Efter många sorger och besvär visar det sig att kvaliteten blir riktigt bra här, inte minst fräscha, bra roséviner och mycket druvtypiska karakteristika framförallt avseende rödvinerna. Med tanke på det som varit haver är det omöjligt att tala om superskörd här, men det är definitivt ytterligare en toppårgång – den enda dåliga årgången i Provence mellan 1998 och 2010 är för övrigt 2002. Sådant flyt har vi haft här det senaste decenniet (å andra sidan var merparten av åren på 1990-talet tämligen besvärliga).
Kultvin för kvarnspringare
Klart jag är inblandad i det här vinet och vem skulle inte vilja vara det? Med stolthet berättar jag att ett fåtal pannor Malhadinha Red (varunr 90011, pris 319 sek) precis har släppts i tillfälliga sortimentet. Först till kvarn…
Sannolik superskörd i Languedoc
Det ser inte bättre ut än att det blir ett exceptionellt bra år i Languedoc med omnejd i år. I alla fall inte om man ska döma av tongångarna hos stora kooperativet Val d´Orbieu (basen i Narbonne), som jag nyligen besökte, och från ”min egen” gård Domaine de Brescou (Pezenas), vilken jag precis kommit hem från. Började arbeta med Brescou 2006 och även om vi gjort framsteg varje år och även om södra Frankrike begåvats med flera bra årgångar 2006 – 2009 är 2010 enastående. Det mest fantastiska är att alla druvor verkar bli riktigt bra – något som är mycket ovanligt. Personligen är jag mest glad över Pinot noir – vinet som äntligen verkar vilja göra oss till viljes och bete sig så som vi vill att det ska bete sig. Kvar att plocka är Cabernet sauvignon och Carignan (tas in den här veckan och i början av nästa vecka) – en inspektion i vingården i dag gav vid handen att även dessa är exceptionellt bra i år. Att det skulle bli så här bra trodde vi inte i juni, då regnet vräkte ner och mjöldaggen for fram bland rankorna som den farsot den är.
Mercé 10 Barcelona
Har mitt i skörden gjort en avstickare till Barcelona för att tillsammans med glada katalaner fira Mercé. Fyrverkerier så det står härliga till och inte minst musik en masse. Såg i förrgår The Morning Benders, som har en sångare som låter som Ryan Adams och en låt som heter Patti Smith och när de dessutom visade de sig vara väl så bra på scen som i studio förstår ni att bara det uppträdet var värt resan hit. Ikväll laddar hela staden och vi med den för det avslutande, timlånga fyrverkeriet som går upp i rök på Plaza España klockan 22.00.
Göran Hägg, Dante & Pape Clement
Det är alltid intressant att se hur vi i Nuet skriver om historien och hur vi tar historiska personer och anpassar dem för våra egna syften. Om man ska tro propagandan från Château Pape Clement var påven Clemens V en riktig hejare som inte bara direkt deltog i vintillverkningen utan också var en synnerligen handlingskraftig påve. I sin utmärkta bok ”Påvarna” – läsbulla utfärdas härmed – konstaterar Göran Hägg, att Clemens V är ”en av de för kyrkan mest katastrofala personer som innehaft ämbetet som påve”. Trots att det är tveksamt om ”han och kung Filip (Philippe IV le Bel) alls kunde tala med varandra” (den förre talade occitanska, den senare ”franska”) förhindrade det dem inte från att skylla den förre påvens, Bonifatius, tillkortakommanden och bannbullor på tempelriddarna, vilket ledde till att merparten av dessa inom kort brändes på bål för att de ägnat sig åt ”avgudadyrkan och homosexualitet”. ”Till skillnad från dem som begick inkvisitionens övergrepp eller drev häxprocesserna kan varken Clemens eller hans omgivning för ett ögonblick ha trott på de absurda anklagelserna,” skriver Hägg, som också konstaterar att Clemens passade på att hänge sig åt nepotism av sällan skådad omfattning. Tilläggas ska, att Dante i ”Den gudomliga komedin”, välförtjänt enligt Hägg, placerade Clemens V som näste man upp och ner i hålet i ”Inferno” ovanpå de likaledes usla påvarna Nicolaus och Bonifatius (se ovan). På tal om slottets version som, som alla förstår är direkt löjeväckande, är den även historiskt felaktig såtillvida att Clemens inte hade något val: han kunde inte sätta sig på påvestolen i Rom. Han avled, efter en kringflackande tillvaro, i Carpentras (inte Avignon). F ö låg varken Avignon eller Carpentras i Frankrike vid den här tiden (jfr slottets propaganda) utan i Provence, som tillhörde det tyska kejsardömet och närmast löd under kungen av Neapel. För den som nu undrar: den påve som först installerade sig i Avignon på riktigt var Clemens efterföljare Johannes XXII.
Olivoljevin Troppofierat
Blendar hos Firriato på Sicilien ekovinet Zeta Merlot – Cabernet sauvignon för den svenska marknaden. Problemet med det här vinet har varit att många tycker att etiketten försätter betraktaren i en olivoljesmord stämning. Slut med det nu. I dagarna byter vinet etikett. Och namn. Under en övergångsperiod kommer det heta Zeta Troppo Merlot – Cabernet sauvignon, men om bara några månader blir det Troppo på heltid och det var på tiden, tycker jag. (Blendar f ö hos Firriato även de här vinerna för den svenska marknaden: Santagostino Syrah – Nero d´Avola och Santagostino Cataratto – Chardonnay.)
Hur gick det???
Ursäkta alla ni som inte kunnat sova sedan förra inlägget! Alla ni som undrar: hur gick det??? Jo, tack det gick bra. Så småningom. All Syrah kunde bärgas som planerat och nu jäser druvorna för fulla tankar i vinkällaren. Sedan sist har vi även hunnit köra in de sista druvorna för rosévin (Rolle och lite mer Cinsaut) och Cabernet sauvignon för rött. Den bevandrade ampelografen kanske undrar varför vi kör in Cabernet så tätt in på Syrah. Borde det inte gå någon vecka däremellan? Tanken är inte fel, men allt beror på hur man avser sätta ihop slutprodukterna och på Château L´Arnaude gör vi i år blott ett druvvin, en ren Syrah, och det i så liten upplaga som 300 liter (Wallin Confidential Syrah). Övriga druvor, inklusive merparten av Syrah, kommer att ingå, i olika kombinationer, i gårdens tre ”riktiga” viner: L´Arnaude, Château L´Arnaude och Wallin.Återstår att plocka nu gör Rolle för vitt (tas i natt) och Carignan (tas i morgon, om vädret tillåter) – jag lovar att återkomma med information om detta så slappna nu bara av och ta en välbehövlig natts sömn.
Regn & avbruten skörd
Väl hemma i Provence har jag varit på Château L´Arnaude, där skörden är i full gång, eller nästan (se nedan). Hittills har det mesta av druvorna avsedda för rosévin körts in (Grenache, Cinsaut och ”rosé – Syrah ”) samt Grenache för rött vin. Igår började vi plocka Syrah för rödvin. Hälften togs in i går eftermiddag, resten skulle tas idag, men av det blev intet. Inatt började det regna och även om det varit uppehåll idag avvaktar vi med resterande delen Syrah tills allt stabiliserats igen. Man kan fråga sig om sådana här avbrott har stor betydelse för resultatet? Svaret är både ja och nej. I år lär det inte ha någon betydelse alls på Château L´Arnaude. Druvorna är stabila och det har kommit regn med jämna mellanrum de senaste veckorna. År då det varit långvarig torka eller då det redan regnat mycket kan nederbörd under skörden vara mycket negativt; det kan leda till rötangrepp av olika slag, skapa obalans i druvan, få druvorna att spricka och en del annat som man inte vill ska hända. Så, hur är då kvaliteten på Château L´Arnaude så här långt? Mycket bra, det ser ut som att året kan bli lika bra som 2009. Däremot är, som tidigare signalerats på vinifierat.se, volymerna rejält ned i hela området.
Steve Buscemi, Jim Jarmusch, Joe Strummer & The Mescaleros m fl önskar Trevlig helg