Regn & avbruten skörd

Väl hemma i Provence har jag varit på Château L´Arnaude, där skörden är i full gång, eller nästan (se nedan). Hittills har det mesta av druvorna avsedda för rosévin körts in (Grenache, Cinsaut och ”rosé – Syrah ”) samt Grenache för rött vin. Igår började vi plocka Syrah för rödvin. Hälften togs in i går eftermiddag, resten skulle tas idag, men av det blev intet. Inatt började det regna och även om det varit uppehåll idag avvaktar vi med resterande delen Syrah tills allt stabiliserats igen. Man kan fråga sig om sådana här avbrott har stor betydelse för resultatet? Svaret är både ja och nej. I år lär det inte ha någon betydelse alls på Château L´Arnaude. Druvorna är stabila och det har kommit regn med jämna mellanrum de senaste veckorna. År då det varit långvarig torka eller då det redan regnat mycket kan nederbörd under skörden vara mycket negativt; det kan leda till rötangrepp av olika slag, skapa obalans i druvan, få druvorna att spricka och en del annat som man inte vill ska hända. Så, hur är då kvaliteten på Château L´Arnaude så här långt? Mycket bra, det ser ut som att året kan bli lika bra som 2009. Däremot är, som tidigare signalerats på vinifierat.se, volymerna rejält ned i hela området.

Steve Buscemi, Jim Jarmusch, Joe Strummer & The Mescaleros m fl önskar Trevlig helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *