Alain Bouquet: En virustålig rot

Måhända är det bekant, att nematoder, små rundmaskar, sprider virus till vinstockens rötter. Hursomhelst är det skälet till att man måste ”tvätta” en jord, alternativt lägga den i träda i sju år eller så, för att kunna omplantera en vingård. Numer är merparten av de kemiska ”tvättmedlen” förbjudna, varför träda är det som ligger närmast tillhands. Sju års tappad produktion är dock en lång tid. Redan för över 35 år sedan siade franska forskningsinstitutet INRA rätt om framtiden och satte därför forskaren Alain Bouquet på att ta fram en virusresistent (resistens mot court-noué) stock. 2009 gick Alain Bouquet bort, men han hann få fram en resistent rot och nu i år godkändes den så slutligen som en officiell ympbärare. Tämligen passande heter den Nemadex Alain Bouquet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *