Clotilde Davenne Chablis 2010 & Bourgogne Blanc 2010

Sedan en tid finns ”Folkets Vin 2011”, Clotilde Davenne Chablis, i Systembolagets T9- sortiment. Det innebär att vissa butiker har vinet i lager medan man fortsatt får beställa det till andra – dock tar även sådana butiker in Clotildes Chablis i sitt sortiment om man märker att det finns en konstant efterfrågan. Hursomhelst så har vinet i dagarna bytt årgång. Nu är det den hyllade årgången 2010 som gäller. Bara en detalj innan ni rusar åstad och köper/beställer: tänk på att en ny årgång Clotilde alltid innebär ett purungt vin som mår bra av att kastrulleras eller att öppnas ett par dagar innan det ska serveras (öppna buteljen, tappa av ungefär ett glas och ställ flaskan i kylen och låt den stå där i väntan på att inmundigas ). Även Clotildes Bourgogne Blanc är sedan en tid från årgången 2010.  Det här vinet är betydligt mer öppet och tillgängligt idag, men även det mår bra av att åtminstone dekanteras. Bourgogne Blanc har för övrigt klarat att ta steget från T9 till T3, vilket innebär att det kommer att finnas i betydligt fler butiker framöver – vänner av disciplin, elegans och syra gläder sig! Passande musik, väl?

8 svar på ”Clotilde Davenne Chablis 2010 & Bourgogne Blanc 2010

 1. Ja, och den kan också må bra av lite syre, låt vara att behovet är mindre än i Chablis-fallet.

   • Ja, om du är ute efter ett enkelt, ärligt och klassiskt ”brasserie-vin” från Bourgogne – då sitter Clotilde Davennes Bourgogne Rouge som en smäck. Finns i BS och kostar 99 kr (enligt uppgift är den dock tillfälligt slut just nu, inne igen om ett par veckor, skulle jag tro).

 2. Pingback: Enkla njutningar med Clotilde Davenne « Öhmans Mat & Vin

 3. Till kvällens middag korkade vi upp Clotilde Davennes Bourgogne rouge 2011 och tycker smakar…. Konstigt. Metalliskt, nästan lite ättika, röda bär, ek… (Nej jag kan inget om vin)

  Vi låter det stå några dagar och smakar det fortfarande skumt blir det nog reklamation.

  • Hm, det låter som att flaskan inte är helt ok. Ek ska det inte smaka för vinet är gjort utan ek och om du hittar ättikstoner kan det tyda på att förslutningen kanske inte hållit tätt eller så.
   (Däremot ska där finnas röda bär.)

   Du kan alltid prova om imorgon men tycker du det smakar konstigt då också är det lika bra att reklamera – det lär i så fall knappast bli bättre. Ska bolla frågan vidare till importören så får vi se om den har något annat att tillägga.

 4. Hej Erika och Lars
  Ja det låter som om något inte står helt rätt till. Röda bär, frisk syra och örtighet ja men inte metalliskt och ättika. Låter som en klok idé att reklamera det och så hoppas vipå att du vågar dig på att testa vinet på nytt.
  MVH
  Terrific

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *