Provence-rosé illa ute igen igen

vinifierat berättade för en tid sedan om allt elände som i år drabbat delar av rosémeckat Provence. Häromdagen skrev lokaltidningen Var – Matin om saken. 167 kooperativ-bönder och 33 enskilda producenter berörs av skador på mellan 10 och 100 % av skörden och man räknar med att myndigheterna kommer att ge klartecken för inköp av vin från andra producenter – detta för att de drabbade inte ska mista upparbetade

Sönderhaglad stock

försäljningskanaler. Eftersom man ”bara” får köpa vin från den egna appellationen lär vi få räkna med kraftig ökade priser för rosébulk från skörden 2012. Här kan man verkligen tala om den ens död, den andres bröd: vi på Château L´Arnaude, som, pepparpeppar, klarat oss, sitter i guldsits nästa år… Men vad gör den drabbade – frost, hagel – annat än börjar leta vin hos andra? De flesta har gjort som Pauline Caternet på Château Margillière i Brignoles och beskurit sina stockar efter eländesöverfallen. Förhoppningen är att kanske kunna skörda något nytt skott i år, men framförallt att försöka begränsa skadeverkningarna de närmast kommande åren – för det är just det som är så lömskt med den här typen av naturkatastrofer: det tar åratal innan stocken är i balans igen. Tips på nordlig Provence-rosé. Tips på sydlig Provence-rosé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *