Ek-projektet & Jacques Loussier

Thorslundkagges ek-projekt går för min del nu in i sin slutfsas – för övriga inblandade återstår ännu en diger arbetsbörda innan vindelen av projektet kan presenteras i mars nästa år. Var igår på Grythyttan Vin och provade vad som ska bli cirka 250 eklådor med svensk, fransk respektive amerikansk ek och som förmodligen kommer att säljas via beställningssortimentet i april nästa år. Eken som är enklast att skilja från de två andra är den amerikanska. Gemene man kommer dock ha svårt att avgöra vad som är svensk respektive fransk ek, gissar jag.

Lars Torstenson: La bonde obscure

Någon gång under våren kommer också ett drygt tusental flaskor med ett vin som långtidslagrats på svenska fat från Thorslundkagge – ett tillfälle för den som vill lära känna vår inhemska ek. Eklådorna är redan på butelj, den kvarvarande volymen tappas strax före jul då vinet, enligt mig, fått så mycket ek att även en kartongdrickare ska kunna upptäcka den. Whisky-delen av arbetet kommer att presenteras först senare. Vi tittar på bilder från ek-projektet och lyssnar på Bach i jazzform.

Lars Torstenson: Bonde dans obscurité

Lars Torstenson: Bonde dans obscurité

 

 

10 svar på ”Ek-projektet & Jacques Loussier

  • Finns inget givet svar på det. Beror på vilka druvor du har, hur de är vid skörden, vilken vintyp du vill uppnå med mera. En erfaren vinmakare kan ev gissa rätt från början, men annars gäller det att prova sig fram.

   • Vi har 250 San, Cab och Merlot i Toscana. Tanken är hög kvalitet, lågt uttag. 1-2 barrique per år kanske.

    • Som sagt omöjligt att säga på distans. Med tanke på var du är ska du kanske fundera på ”slovenska” fat? Fundera också på vilken storlek på faten du vill ha, ”barrique” är ibland bra, andra gånger kan t ex 300 l vara bättre.

     • Plantorna är nya så jag vet inte förrän om kanske 3 år hur mycket vi får ut. Vi vill ju gärna fylla faten:-)
      Slovenska fat finns till salu i en nära by. Jag var osäker på kvaliteten och hur smaken blir, men är de ok?

 1. Plantorna är nya så det tar väl 2-4 år innan vi vet hur mycket must det blir. Vi vill ju fylla faten:-)
  Slovenska fat finns till salu i en nära by. Jag var osäker på kvaliteten och smaken. Är det ok tycker du?

  • ”Slovensk” ek, som lika gärna kan vara ”slavonsk” egentligen. är i sig bra, sedan beror det på vem som tillverkat dem: har de torkat råvaran tillräckligt länge etc. Köp bara fat från tillverkare du vet är bra. Du måste också fundera över vilken rostningsgrad du vill och det hänger ihop med din frukt och ditt önskade slutresultat. Vill du, t ex ha mer runda, fruktdrivna viner eller mer stramhet , elegans och struktur?

 2. Några förslag på bra tillverkare?
  Gärna både franska och slavonska 🙂 eller andra också för den delen.

  • Du kan gå på de stora kända namnen, de flesta är bra. Sedan skiljer sig stilen på deras fat åt och där kan jag inte ge några råd eftersom man måste ha koll på vinet i fråga för att kunna vara så specificerad. Kända namn: Seguin&Moreau, Francois&Frères, Taransaud, Demptos, Vicard, Nadalie, Radoux, Ramoneda (am ek, Spanien) och många fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *