Populistiskt från Skånskan

Har inte haft för avsikt att vidare kommentera vårt, några ledamöter i Vinakademien, försök till att väcka debatt på SvD Opinion, men när nu någon skickade till mig Skånskans tolkning av det vi skrev måste det kommenteras – dessvärre här, eftersom det inte fungerade att kommentera på Skånskas sida (där väl för övrigt ingen längre läser det nu gamla inlägget från tidningen). Läs det här först. Sedan det här: Det är, förstås, alltid

Bordershop just nu: Big Foot 3 L för 7 €. Billigt för vem? Men var för all del ingen snobb, slå till bara!

tacksamt att framställa den som kvalitetsivrar som en snobb, som från sina höga hästar och med näsan i vädret ser ner på den vanliga människan, som ska styras och behärskas; kort sagt är det alltid trevligt att ligga rätt i den populistiska fåran, något Skånskan måste anse sig göra efter att ha läst våra intentioner som Hin Håle läser Bibeln. Dock i all korthet och för att vara övertydlig: Det finns inga billiga viner. Betalar inte konsumenten, gör vingårdsarbetaren eller miljön det. Systembolaget använder sin monopolställning till att pressa priserna som vore det Tesco och till att bygga ett oproportionerligt stort utbud av billiga viner medan nya aktörer på nätet tar över försäljningen av bättre och mer ”reko” viner, som, märk väl, inte nödvändigtvis måste kosta skjortan bara för att de inte finns på box för 159 sek. Det är, förstås, helt okej att dricka och äta ”billigt”, rent av att åka till Tyskland och bunkra upp på fulvin, men tro inte att det inte har några konsekvenser för andra. Att försvara skräpkultur och förment valfrihet är populistiskt men knappast genomtänkt och hållbart vare sig som argumentationsnivå eller från miljösynpunkt.

6 svar på ”Populistiskt från Skånskan

  1. ”Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens”, inte för att jag vill höja dig till gudars höjder utan snarare trösta dig med att du inte är ensam i din kamp.

    • Tack, med tanke på att gudarna kämpade förgäves och att hybris går före fall borde man nog hålla tand för tunga lite oftare i sådana här sammanhang, men skribenten gjorde mig grumpy; kallade mig ”vinkännare”! Trams! Men stort tack för stödet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *