Förbannade kooperativ! & Stiff Little Fingers

Knappt har vi hunnit få ett riktigt pannationellt, nåja i alla fall pan-europeiskt, regelverk för ekologiska viner, förrän ett gäng kooperativ börjar lipa och vill ha till förändringar.  Vad är det då för förändringar de vill ha? Pinsamma sådana och bara sådant som gör att de kan fortsätta slarva med odlingen. 1. Regelverket sätter en övre gräns, +70 C, för hur mycket man får hetta upp vinet för att racer-urlaka och döda bakterier. Suck, de vill alltså inte

EU:s eko-logga

bara pastörisera utan döda vinet helt, istället för att sköta sina vingårdar. 2. Elektrodialysen har förbjudits och okej, man kan hävda att man använder dialysen för att hålla nere svavel och annat, men hur kul är det? Och vad annat är det än ännu ett sätt att smita från hemläxan? Nu känner vinifierat att ett gigantisk, måndagsgrått grumpy-moln infann sig och la sig som en sordin över det välbefinnande som annars kommer smygande och smeksamt lägger sig som bomull runt hjärnan då dagens första espresso inmundigas.  Alla som oroar sig för alltfler uniforma viner har allt intresse av att förbanna ”flash-détente” (tok-hetta i vinfieringen) och andra ”det-här-gör-jag-istället-för-att-göra-rätt”-sätt att påverka vinet. Avslutningsvis och med tanke på den debatt Svenska Vinakademien dragit igång avseende vad för slags vin vi får om vi inget vill betala: Alla seriösa producenter av ”viner gjorda på ekologiskt odlade druvor” arbetade redan efter de regler som nu stadsfästs och de som inte gjorde det eller nu inte vill göra det bör inte heller få kalla sitt vin ”ekologiskt” och, rimligtvis finns det fortsatt inte heller några billiga ekologiska viner. Stiff Little Fingers lugnar ner oss och försätter oss i pre-jul-mood.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *