Därför dör vinstocken i förtid & RHCP

Larmrapporterna om hur världens vinstockar dör i en rasande fart, har duggat tätt en tid. Dödsorsakerna är flera. Än har ingen, sedan de arsenikbaserade medlen förbjöds i början av seklet, presenterat ett på riktigt verkningsfullt botmedel mot angreppen av träröta, som Esca och Excoriose. Lägg till det några riktigt torra år på sina håll och angrepp avOne hot minute Eutypiose och Flavescence dorée så förklarar det en hel del. Det som dock är värst, och som tagit vinvärlden med viss överraskning, är att stockar dör lik förbannat. Utan angrepp av Esca eller något annat. Efter flera års forskande – jo, denna mystiska ”sjukdom” upptäcktes redan för flera år sedan och har ökat lavinartat på senare tid – har världens kloka kvinnor och män kommit fram till att det är de nya, ofta högavkastande och/eller rejält sockerproducerande, klonerna, och, i förekommande fall, rötterna, som är, om uttrycket tillåtes, roten till det onda. Den sort som förefaller ha drabbats värst är Syrah och flera plantskolor menar nu att det bara finns ett litet fåtal varianter som de vågar rekommendera avseende denna klonrika sort. Va? Hörde jag någon som inte har något bättre för sig än att vara en petimäter fråga vilka kloner det kan handla om? Ja, till exempel 470, 524 och 747. Visst var det intressant? RHCP!

4 svar på ”Därför dör vinstocken i förtid & RHCP

    • Japp, och vi lär får höra mer om detta de kommande åren – vissa har fortfarande inte koll på att det sker, många andra har inte koll på varför det sker. För egen del får jag vara oerhört noggrann när uppdragsgivare ber mig om råd vid plantering…

  1. Helt utanför detta ämne vill jag dock bara upplysa dig om en tråkig händelse. Du skrev nyligen ett inlägg om Auxerre och stadens fotbollsklubb.

    Klubben med sin berömda plantskola (ingen ordvits) och legendariska före detta tränare Guy La Roux (stavningen kan var fel) är snart försatt i konkurs.

    Du som också gillar förbud, skall vi inte omställa så att det finns förbud mot att sätta legendariska ”småklubbar” i konkurs?

    • Topp! Borde absolut vara förbjudet i allmänhet och i synnerhet när det gäller en så speciell klubb som Auxerre – dess plantskola, för det är ju vad det är – är unik och ett föredöme även utanför idrottsvärlden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *