Prowein 2013 & Radiohead

Charles Perez Mas Bécha

Charles Perez, Mas Bécha

Dags att summera årets upplaga av vinmässan Prowein i Düsseldorf – en mässa som går från klarhet till klarhet och som, även om Vinexpo fortfarande är större, utvecklats till Europas viktigaste ”wine fair”. Cirka 4500 utställare och över 44 000 besökare i år – alla fokuserade på någon form av affärsmässigt utfall; något som inte är självklart på alla mässor, vilka likaMaria Ponzi, Ponzi gärna i första hand kan handla om social gemenskap och relationsbyggande. Mycket bra organisation. Resumé av vad vinfierat sprang på och känner ett oemotståndligt behov av att dela med sig av: Bästa smutten: Comtes de Champagne rosé 2005 (Taittinger). Näst bästa smutten: Comtes de Champagne 2004. Bästa bekräftelsen (är två): 1. Charles Perez och Mas Bécha, ekologisk Côtes-de-Roussillon-villages, mycket alkohol och ändå oerhört fräscht och disciplinerat, 2. Birgit Braunstein, biodynamisk Burgenland, väldigt rena, snygga och eleganta viner, till och med rent qvevrivin som kostar mer än skjortan dock, å andra sidan gör hon en fantatsisk Pinot Blanc för ingenting. Bästa tjatsegern: Maria Ponzi och hennes Ponzi-viner (Oregon) – äntligen kommer vi att få se dem i Sverige (kommer i höst), har tjatat på henne i åratal, men vinerna har alltid varit slut. Bästa måste-bara-till-Sverige-nu: Les Frères Couillaud och deras absolut outstanding, i pytteupplagor gjorda, Muscadet-viner från Château de la Ragotière, har dessutom en utmärkt, billig IGPBirgit Braunstein Magna Mater Chardonnay (!) från området. Bästa upptäckt: Vitt baserat på Roussanne från Clos Bagatelle i Saint Chinian. Bästa nyheten för Sverige: Provade Pircas de Liguai från Perez Cruz, ett nytt, riktigt bra höghöjdsvin gjort på svindyra Liguai-druvor och som i juni kommer att försvinna på en gång när 1200 flaskor släpps för 169 sek, tro mig… Bästa kompisen: Miguel Merino, som krängde inte bara sina övriga viner utan framförallt vårt gemensamma kärleksbarn Mazuelo de la Quinta Cruz (MDLVX) i Rioja-montern. Bara det sista var värt resan. Radiohead.

6 svar på ”Prowein 2013 & Radiohead

  1. Roligt att höra att ytterligare kvinnliga vinmakare imponerar! Missade tyvärr Prowein i år men beger mig till Vinexpo!

    • Ja, jag vet inte hur det kommer sig, för hur vi än vrider och vänder på oss står där en kvinnlig vinmakare och väntar med ett fantastiskt vin eller två – Charles Perez utgör väl det bekräftande undantaget från regeln på Prowein… Det framgår inte av texten men även Clos Bagatelle har en kvinnlig vinmakare, Christine Deleuze… Jaja, absolut inte oss emot.

  2. Det kommer alltså inom en snar framtid att finnas vin från det vackra alplandet i din väska!

    • Ja, och det är riktigt kul! Provade Birgit Braunsteins grejer på Millésime Bio i Montpellier tidigare i år och ”omprovningen” på Prowein bekräftade hur bra de här vinerna är. Dock: hon har ingen Grüner Veltliner…

  3. Näst bästa smutten: Comtes de Champagne 2004?! Den var ju toksluten! Nog måste du väl provat mer intressanta viner än så.

    • Den var tokung och har fått två år mindre på lie än tidigare årgångar, men, jag är vinmakare och provar i princip bara unga, slutna viner. För mig var det självklart ett stort vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *