Qrious Semillon: Sista chansen

När Qrious Semillon släpptes för några år sedan blev det succé. Fina skriverier och mycket bra försäljning de första tre månaderna, långt över prognos. Det gjorde att importören och producenten fick bråttom att tappa fler buteljer. För mig som satt ihop vinet innebar det en resa till Chile för att snabbt hitta fram till en ny årgång. Men där tog det stopp, innan den nya årgången hunnit lanseras. Vinet störtdök oväntat i försäljning, något vinifierat tidigare skrivit om.  För att göra en långQrious Semillon historia kort innebar det att importören blev sittande med ett tämligen omfattande lager av Qrious Semillon som ingen ville ha när Systembolaget några månader senare helt avlistat produkten. I ett sådant läge finns i stort två vägar att gå: sänka priset eller försöka sälja allt via horeca. Importören försökte båda vägarna och ju längre tid som förflöt, desto lägre blev priset. Och en dag var det nere i 39 sek. För ett vin som många menar är ett fynd redan vid det normala priset, 64 sek. Den som följt vinifierat har emellertid haft koll på vinet och det allt fördelaktigare priset, vilket lett till att det på sina håll sålt så bra att Systembolaget enligt sin nya sortimentsutvärdering sett sig tvingat att återlista vinet i ett tjugotal butiker. Idag fick importören dels ett samtal från Systembolaget som undrade hur man kunde leva upp till rimliga CSR-åtaganden med ett så lågt pris som 39 sek, dels ett samtal från en vinskribent som också hade en fundering kring priset. Svaret är alltså att importören sedan länge rear ut vinet och att priset nu är löjligt lågt. Avseende CSR är det importören som tar smällen för det ohemult låga priset. Noteras ska att det bara finns cirka 1000 buteljer att tillgå och vinifierats tips till alla HR som söker efter ett schyst vardagsvin för ingenting är att redan nu beställa vinet: när det återlanseras i september och får fynd i tidningarna kommer det att vara slut på rekordtid. Vän av ordning kanske funderar över om det inte går att sätta upp vinet till sitt riktiga pris nu, men så fungerar inte Systembolagets regler, det som kvalat in är ett vin på helflaska för 39 sek och inget annat. Qrious är för övrigt ett projekt som siktar till att göra hyggliga viner för en billig penning, från cirka 65 sek och en bit uppåt. Den som nu inte kommer över Qrious Semillon kan alltid prova det här Qrious-vinet istället.

10 svar på ”Qrious Semillon: Sista chansen

  1. Jag vill bara förtydliga för de som vill köpa detta vin, att det måste stavas Q-rious -alltså med ett bindestreck, om man beställer via SB:s hemsida. Kunde nämligen inte förstå varför det inte gick att beställa, då jag försökte för något år sedan. Importören upplyste mig då om hur viktigt det lilla bindestrecket var.

  2. Så sant som det är sagt!!! Och innan du, Frater Laurentius, nu just kablat ut den här hemligheten så hade jag, efter att ha provat vinet (blint!) vid dagens skribentprovn. hos SB, redan sms-at en av mina fattiga finsmakarvänner: ”Q-rious Semillon (nr 74654) 39:- (!) kr klart köpläge. I best.sort. Har just smakat det å systembolagets skribentprovn. Flera av oss undrande över det absurt låga priset. Ett restparti. 1000 bt kvar. Köp medans det finns!”
    Så gör ock jag!

  3. Ett mycket bra fiskvin (i sås alltså), bra mycket bättre än de ”avalkoholiserade” viner matbutikerna saluför (som bör undvikas). Har förbrukat sisådär en 3 lådor och alla buteljer har varit bra. Har även smakat på varje öppnad butelj och kan konstatera att vinet är ok. utan att göra anspråk på ”bra”. En ny låda ”såsvin” är beställd – tack för tipset!

  4. Enligt uppgift från säker källa tog lagret av Qrious Semillon idag slut hos importören. Några flaskor lär säkert finns ute på ett fåtal Systembolaget 1 september i och med att en del beställt hem vinet till butiken.

    • Fick hem en låda igår fredag, provade vinet och beställde genast en till låda. Får se om jag har tur och får den också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *