Skörden i Bordeaux 2013, Humble Pie & Diana Krall

Varför det är på det viset kan var och en forma sin egen uppfattning om, men faktum är att framförallt de engelska vinrapportörerna envisas med att fortsatt försöka tala om årgångenBordeaux, margaux, druvor, 2013 2013 i Bordeaux som något riktigt, riktigt bra. Och så har det låtit mest hela året. Även när värmen aldrig riktigt ville installera sig under försäsongen eller regnet sluta med sitt infernaliska droppande eller när kyla och nederbörd ställde till det under blomningen eller när rötan kunde inta sina positioner i juni eller när haglen föll, kanske inte ens när de nu faller igen, ja, vid sidan om regnet som faller lite då och då. Mycket 2002 över den här årgången. Blir kanske, i likhet med 2002, bra i Champagne och, mot alla odds, Bourgogne, men knappast i Bordeaux. Här intill ett par bilder tagna i vinfälten iBordeaux, Margaux, druvor, skörden 2013 appellationen Margaux för några dagar sedan, inte riktigt så man som vinmakare vill att klasarna ska se ut när det drar ihop sig till skörd. Notera att de skadade, fortsatt gröna, druvorna, aldrig kommer bli något annat än små, gröna, sura och bittra druvor. Å andra sidan, när sanningen väl når marknaden kommer priserna rasa och den som är lite om sig och kring sig kommer kunna förse sitt vinskåp med en hel del bra, om än ej särdeles lagringsbar, Bordeaux för en relativt ringa slant. Med andra ord har nog engelsmännen rätt ändå: Bordeaux är synnerligen lovande i år. Fredag med Humble Pie & Diana Krall.

2 svar på ”Skörden i Bordeaux 2013, Humble Pie & Diana Krall

  1. Hej! En fråga till dig som vet allt. Vi är just nu i Ungern och förutom avnjuter syrade grönsaker har vi även hittat röda viner av druvan Kekfrankos. Ganska ofyllig, lättdrucken, bra smak av mörka bär. I vår värld helt ok till god hederlig husmanskost. Vad är din åsikt om ungerska röda viner i allmänhet och Kekfrankos i synnerhet?

    • Hej, har dålig koll på ungerska viner, men kan berätta att Kekfrankos är ett lokalt namn på Blaufränkisch, ursprungligen Lemberger tror jag ( finns med i min andra roman (Stadd i) Statisk rörelse), finns i gamla Habsburg-området och då inte minst i Österrike och Ungern. Ofta(st) är det så att lokal dryck fungerar med lokal mat så ungersk husmankost och Kekfrankos känns som en hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *