Nya Sav & dess dosage & Torstens & The French Connection

Hade i förrgår äran att få vara med och sätta ”dosagen” på den länge emotsedda årgången 2012 av det mousserande björkvinet Sav. Har tidigare berättat om de ändringar i produktionen jag kunnat vara med och genomföra och de stora förhoppningar dessa ingett. Vågar nu, efter att ha provat den (nästan) färdiga 12:an, påstå att det mesta gått vägen.Sav Nya Sav har mycket litet gemensamt med den produkt som tidigare sålts. ”Gamla” Sav utmärktes av en inte helt gästvänlig jolmighet och kort sagt avsaknad av det som den som köper ett mousserande vin för flera hundra kronor letar efter. Det vi nu gjort är att arbeta bort jolmigheten och den oxiderade tonen och ersatt detta med en mer neutral och mineralstukad fräschör i såväl doft som smak. För att verkligen ta tillvara på detta valde vi att sätta dosagen mycket lågt, på blott 2 g/l. Eftersom björksaven till skillnad från vinmust – som oftast får mellan 1 och 3 g/l naturlig restsötma – blir helt torr efter jäsningen är det totala sockret i den här produkten densamma som dosagen, det vill säga 2 g/l. Någon anar kanske nu att nya Sav inte är något för blåbär och, ja, precis så är det. Finns ingen anledning att göra vin för kreti och pleti för de föredrar ändå bara Appassimento och söta skräpviner. I och med att 12:an är så bra kommer Sav-gänget att plocka bort nuvarande årgången (09) från hyllorna och ersätta med den nya, friska stilen. Återkommer när så skett. Torstens & The French Connection.

3 svar på ”Nya Sav & dess dosage & Torstens & The French Connection

  1. Hej Erik,

    i det här fallet har vi framförallt anpassat svavlingen till det verkliga behovet – d v s vi går in vid ”rätt” tillfälle och med ”rätt” dos – och numer sker tillverkningen så syrefritt utrustningen tillåter. Utöver detta har även en del andra moment ändrats, t ex sker numer en mer effektiv klarning och jästen som används för ”andra jäsningen” är neutral vilket i sin tur ger mer fräschör (och ”mineralitet”), som varit det vi letat efter här; saven är så personlig och stark till sin karaktär att den snarast behöver tämjas, inte byggas på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *