Ästad Vingård mars 2015: läget & King Crimson

Passade i samband med TWWD på Ästad Vingård på att stanna kvar en dag och sköta mitt uppdrag som konsulterande vinmakare där. Senast jag var där var strax före jul. Sedan dess har mycket hänt. Kort sagt börjar vinerna kännas färdiga, eller rättare sagt så färdiga de kan kännas vid den här tiden. Nu ska ”basvinet” dras över på butelj för andra jäsningen och en framtid som svenskt mousserande vin – skulle gärna skriva svenskt skumvin men det gör inte vinet rättvisa. Samtidigt ska olika ”batchar” vid sidan om huvudspåret tas om hand. Bland annat arbetar vi på en halvtorr, stilla variant som senare i år kanske kommer visas upp inom ramen för utvecklingsarbetet. Det ”riktiga” vinet, alltså det mousserande, ligger fortsatt långt fram i tiden – det tar tid att skapa bra bubbel. 21st Century Schizoid Man. In the wake of Poseidon. Asbury Park.bild

4 svar på ”Ästad Vingård mars 2015: läget & King Crimson

    • Förmodligen vet vi inte förrän om sisådär 50 år vilka druvor som är bäst lämpade för södra Sverige, men i dagsläget förefaller solaris vara en av de bästa, kanske den bästa. Sedan beror det lite grann på de lokala grundförutsättningarna och vilken typ av vin man vill göra. En inte alltför vild gissning är att solaris i likhet med många andra sorter mår bra av att blandas med något annat och även i det fallet, arbetet med att hitta komplementdruvan/or, befinner vi oss bara i början av början.

  1. Tyvärr är den här ”städade” varianten på 21st Century Schizoid man endast ett ”substitut” jämfört med vinyloriginalet där Greg Lakes röst är ”förvrängd”, förstärkt och jävligt bra – som det anslår titeln (den här låter som en ”dagisvariant”).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *