Vinmässbesökare: en stilstudie, samt Alex Fox

Den normale: uppträder full normalt innebärande att hen är korrekt och rent av kommer med kloka och/eller trevlig kommentarer, särskilt om den står öga mot öga med en producent som kanske rest långväga för att servera sitt vin till besökaren.

Den osäkre: tror att det bästa sättet att klara av den upplevt inte helt bekväma situationen är att se sur ut och vara allmänt gnällig. Drar sig inte för att tala om för producenten hur den borde göra istället med sina viner.

Den snikdrickande: en försvinnande liten skara som ändock finns, har ibland i sin ena hand en spottkopp med två avledande spottar, häckar alltid vid de dyraste vinerna och förefaller tro att producenten tycker det är okej att låta snikdrickaren hinka i sig rubbet på egen hand (IOGT-NTO, ingen fara, det finns inte en utställare som inte omedelbart identifierar de här gökarna och neutraliserar dem, kort sagt vill ingen, om inte annat, kasta pärlor för svinen).

Den narrative: håller evighetsmonologer för producenten om något synnerligen ointressant ämne – som när hen hittade Karl Johan-svamp i en glänta i samma landsända som producenten har sin vingård – samtidigt som alltfler besökare bildar kö bakom svammelsvampen och utställaren blir alltmer desperat i sin kamp mellan den uttråkades ofrivilliga sömnbehov och önskan att hälla spottkoppen över narratorn och den takt och ton som situationen ändå kräver.

Den kompletta idioten: går runt som om den äger tillställningen, har allmänt yviga rörelser och högt röstläge om den lyckas fånga någons uppmärksamhet (mer vana vinmässbesökare försöker undvika personen ifråga så gott det går, däremot kan en eller annan ur den osäkra skaran attraheras av den här buffeln (alltid en man)), drar sig inte för att gå runt och servera sig själv och känner sig lika hemma på fel sida om montern (IOGT-NTO, ingen fara, ingen släpper in idioten på fel sidan montern, det räcker så att säga med att idioten beter sig idiotiskt).

Alex FoxAlex Fox2

 

 

15 svar på ”Vinmässbesökare: en stilstudie, samt Alex Fox

 1. JAAA! Själv trägen mässbesökare och själv träget besvärad av samtliga arter, jublar jag åt dessa dina ord. Den sistnämnde karaktären är, av oss mer naturligt försynta, särskilt illa sedd. Jag undrar faktiskt om du och jag alldeles särskilt tänker på en och samme man, en lång magerlagd jävel som förefaller att liksom överse med att andra lyckats köa sig fram till den ihällande producenten/representanten och helt enkelt, i kraft av sin betydande längd och ett under decennier i näringslivets absoluta toppskikt uppammat megalomant självförtroende, plötsligt bara ÄR DÄR, som en mur mellan en själv och producenten/representanten, hindrande det välsignade provets färd ner i just mitt (och alla andras) glas, utgjutande sig med hög stämma om sådant han i långt lägre grad än vi andra har begrepp, detta av den enkla anledningen att decennierna i näringslivets absoluta toppskikt ägnats icke åt inkännande internaliserande av all världens viners innersta budskap, utan istället åt manipulerande, utmanövrerande och utplånande av konkurrenter, ty sådan är näringslivet avklätt till ynkligaste nakenhet.

  • Så här: ”JAAA! Själv trägen mässbesökare och själv träget besvärad av samtliga arter, jublar jag åt dessa dina ord. Den sistnämnde karaktären är, av oss mer naturligt försynta, särskilt illa sedd. Jag undrar faktiskt om du och jag alldeles särskilt tänker på en och samme man, en lång magerlagd jävel som förefaller att liksom överse med att andra lyckats köa sig fram till den ihällande producenten/representanten och helt enkelt, i kraft av sin betydande längd och ett under decennier i näringslivets absoluta toppskikt uppammat megalomant självförtroende, plötsligt bara ÄR DÄR, som en mur mellan en själv och producenten/representanten, hindrande det välsignade provets färd ner i just mitt (och alla andras) glas, utgjutande sig med hög stämma om sådant han i långt lägre grad än vi andra har begrepp, detta av den enkla anledningen att decennierna i näringslivets absoluta toppskikt ägnats icke åt inkännande internaliserande av all världens viners innersta budskap, utan istället åt manipulerande, utmanövrerande och utplånande av konkurrenter, ty sådan är näringslivet avklätt till ynkligaste nakenhet.”

    • Ja, misstänkte du menade det, hav överseende med att jag dummade mig lite och försökte ta en billig poäng, och nej, det kan inte var åtalbart för jag har ingen aning om vem du avser, du skriver väl bara om en viss mässbesökartyp, samma som jag rent allmänt och högst teoretiskt nämnde i min kommentar till din kommentar?

 2. Om man nu känner att man gjort ”karriär” bland karaktärerna….var slutar man som då…..

  • Tveklöst är det bara de mest lismande och skamlösa som överlever i den här branschen men den som klarar av att tillmötesgå samtliga i inlägget nämnda typer kan gå långt och sluta precis var som helst, till och med som mässbesökare (är på tal om det i skrivande stund i Düsseldorf på vinmässan Prowein).

 3. Bra – men jag tycker du missar den vanligaste gruppen, som uppträder just gruppvis, i klasar om tre. Sinsemellan oavbrutet pratande, även när de provar. Ofta krogkids, manliga/kvinnliga, som ser mässor som firmafest.
  (Sen finns förstås sologruppen PB, som sitter i chambre séparée och låter vinerna BÄRAS till sig…)

 4. Glöm inte den överförfriskade alfahannen som med stel robotarm tränger sig fram och småspotttande grymtar;
  Ha’ru någe kraftfullt rött…ja gillar Amarone….!

 5. Jaså, de skrytsamma svampplockarna dyker upp i dessa sammanhang oxå, inte bara när svamparna dyker upp i skog och mark. Förbjud dem, tycker en som t o m kan stå på svampen utan att hitta den.

  • Är inte sen att efterkomma en önskan om ett slikt förbud! Särskilt hårt ska den straffas som fäjsbookar och twitar bilder på sin fångst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *