Marknadsekonomi, frihet & moral

Det går alltid att diskutera för- och nackdelar med olika ekonomiska och politiska system. I princip alla system och ideologier har dock ett gemensamt: de bygger på någon form av moralisk lägstanivå. Det är när den nivån underskrids som systemet eller ideologin ifrågasätts och rent av bryts ner. På samma sätt som Robert Murdoch ställt till med oerhörd skada för det öppna och fria samhället genom sitt smutsiga och omoraliska arbetssätt, ställer giriga charlataner och, i bästa fall, klåpare som de olika ledningarna – ofta både tidigare och nuvarande – för Vattenfall, Telia, Merril Lynch, Gasprom och FIFA med flera till med enorm skada för marknadsekonomin och dess tillskyndare. Det värsta är att när de här ledningsgökarna försvinner så ersätts de för det mesta med nästintill identiska sprattelgubbar – detta eftersom du inte når toppen i ett sådant här gäng med mindre än att du är som toppen. Dessa nya ledare framställs vanligtvis inte bara som rumsrena, till och med påstås de vara de allra bästa som står att finna, vilket som bekant är skälet till att så få kvinnor får plats i gänget. vinifierat har tidigare framfört önskemål om 50 % kompetenta styrelseledamöter i större företag och företag som ägs av en bredare grupp människor till exempel via börsen eller det allmänna. Detta eftersom det är så viktigt för oss alla att de här företagen dels är lönsamma, dels framstår som goda exempel. Den för stora företag utmärkande bristen på kreativitet, originella visioner och företagaranda är kanske inte så mycket att göra åt, men ledningarna bör åtminstone vara kompetenta och ha en hyggligt hög moralisk lägstanivå. Ingen som tror på marknadsekonomin och ett frihetligt samhälle kan annat än önska de korrupta, de nonchalant inkompetenta, de giriga och de omoraliska en tillvaro där de pekas ut som just det de är och att de då också framställs som oönskade avarter i ett annars fungerande ekosystem, som grus i maskineriet och klåda på samhällskroppen.

4 svar på ”Marknadsekonomi, frihet & moral

  1. Frater Laurentius! Icke för intet bor du i katharernas och trubadurernas hemtrakter. Din högaktning av det täcka könet är vacker. Fröet till ett så mycket bättre samhälle låg i denna höviska sydfranska kultur; ett förspel till norditaliens tidiga renässans och dess humanism (i ordets ursprungliga bemärkelse, var god läs på alla ordkvackare). Därifrån, niohundra år tillbaka, går det att skönja grundprinciperna i detta idéarv. Ja, det är vackert, men det har sina brister. Ondskan tar många former och den är inte könsbunden.

    • Frater Montanus! Rätt och riktigt. Min tanke var mer det där med 50 % kompetens. Karriäristen är och har alltid varit könslös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *