Sveriges vinnestor jubilerar: Grattis!

För några veckor sedan kunde vi läsa en fin nekrolog över den enskilda person som kanske betytt mest för spridandet av vinets lära i Sverige, Nils-Bertil Philipson, mannen som till stor del låg bakom företeelser som Munskänkarna, Svenska Vinakademien och mycket annat. En av dem som skrev nekrologen var Mats Hanzon. Själv en av Nils-Bertils lärjungar, och sedan länge den som så gott det går axlar läromästarens mantel.bildLite i kulisserna har Mats smugit runt och verkat för vinets väl och ve genom sin insats som vinprovare, provningsledare och vinskribent med långt större inflytande på övriga skribenter och vinvärlden än många sannolikt vill erkänna eller kanske ens förstått. Genom sitt egentliga arbete som ”affärsman” har han dessutom varit verksam i vinimportörsledet och som vintidningsägare. Sedan flera år är han Svenska Vinakademiens preses. Med mera.bildMen kanske har Mats haft störst betydelse som ambassadör för Vinsverige – vi talar om en person som vid sitt middagsbord charmat snart sagt varje stor, internationell vinprofil de senaste 35 åren – och som inspiratör och sponsor av nya förmågor i branschen. Många som sitter på kunskapen och vinkällaren drar sig för att bjuda in andra på räkmackan. Så icke Mats. Oräkneliga är de sommelierer, vinskribenter, vinklåpare och vinmakare som fått ta del av hans enorma givmildhet och uppriktiga åsikt att inget är roligare än att dra ett för andra ouppnåeligt vin med just dessa andra.

När Mats, medförfattaren till Nils Bertil Philipsons nekrolog, nu fyller jämt, kan det vara på sin plats att hylla även honom – nekrologer får man mer sällan läsa själv. Stort Grattis nestor Hanzon!Jimi HendrixMusik: Eftersom Hanzon tillhörde gänget som hängde på Hendrix Grönan-konsert då sladden till slut drogs ur, blir det självklart lite Hendrix till jubilarens ära!

2 svar på ”Sveriges vinnestor jubilerar: Grattis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *