2014 vs 2015, renhet, bedömningar & årgångar

Årgångstabeller är allt som oftast gjorda i någons syfte och fortfarande i nådens år 2016 går vinbedömare på enkla tricks som primörprov från preppade fat och dito batchar. Att primörprov läggs tillrätta borde knappast förvåna någon, men tycks ändå göra det, och även om det nu inte skulle göra det bedömer många hela årgångar utifrån de här proverna. Nåja, det får vinbusinessen att rulla och ger oss något att tala om, som årgångarna 2014 och 2015 i Frankrike ställda mot varandra.IMG_1512Varför det? Jo, därför att de här åren, rent generellt, är väldigt talande och enkla att definiera. 2014 är grymt avseende vitt och rosa och uppvisar en unik, balanserad fräschör som vi sällan ser åtminstone i södra Frankrike. Samtidigt är de röda förvisso eleganta, strama och har allt som oftast ursnygg struktur men kan samtidigt sakna en del för att vara riktigt på topp. 2015, å andra sidan, är ett av de där omedelbara, runda ”kom-och-drick-mig-genast-åren”, ett sådant där år då de vita och rosa är för runda och flata och de röda så inbjudande att Parker skriker 101 poäng redan innan han fått näsan i glaset, lite grann som de röda från många håll 2009, alltså ett rödvin-för-dummies-år då det mesta som är någorlunda rent och välgjort blir mumsigt.IMG_1585År som 2015 är också ganska förlåtande. Det är inte lätt gjort att extrahera fel och direkta orenheter täcks ofta upp av insmickrande frukt och en fyllighet som slår gommen med häpnad, vilket inte gör ont alls. Den som har någorlunda rena druvor och inte dabbar sig alltför mycket i hanteringen får till ett hyggligt rödtjut och de vita och de rosa kommer slå dummies med häpnad då de lanseras tidigt året därpå. ”Oj, vad bra! Redan!” utbrister de och missar att de här vinerna kanske rasar ihop om två-tre månader och inte alls kommer vara så fräscha och pigga när högsommarvärmen slår till. Något både en och annan HR redan hunnit notera varför det nyss sagda är att betrakta som ännu en inslagen dörr i självklarhetens och erfarenhetens korridor.IMG_1268Vinerna från 2014 däremot kräver sin bedömare då vinerna är unga – vilket många fortsatt är – och, inte minst, sin konsument, då deras strama syror ska uppskattas. Ja, i grunden är 2014 och 2015 viner för olika konsumenttyper, eller möjligen olika tillfällen.IMG_0598Sett över lite längre tid har smaken, och hur man bedömer året, förändrats och förändrats igen. Eller kanske är det snarare modet och hanteringen som ändrats. Under 90- och 00-talen svängde smaken mot renare viner, mer frukt och högre alkoholstyrka. Kort sagt nya fat och tankar och sen skörd. Senaste decenniet är det nya det gamla, alltså lite funky viner, sådana de var på 80-talet. För att inte tala om 70-talet. Ett årtionde då vinerna från vad som på den tiden sågs som referensen för lagringsviner, Bordeaux, genomgick en kris.bildAffärerna gick inte så bra. Det saknades pengar. Arvsskatten var hög i Frankrike redan då. Utländskt kapital hade inte riktigt börjat strömma till ännu. Fat byttes inte ut i tid. Det slarvades. Jäskaren var inte alltid i toppskick. Det saknades flis. Mycket blev eftersatt. Vinerna sålde så där lagom bra. Har ni provat Château Margaux från det så länge så hyllade året 1975? Gör inte det. Ett riktigt lågvattenmärke både för slottet och Bordeaux. Inte så konstigt att Bordeauxerna inte stod sig så bra i Judgement of Paris 1976.IMG_1662Nog av. Idag har vi ett bredare utbud. Fler områden, producenter och viner. Fler stilar. Något för envar. Vilket gör mest varje år till något gott. För någon. Därför förtjänar de också att bedömas korrekt och det är nog bättre att ligga lågt till dess man säkert vet – man kan förvisso alltid fråga vinmakarna och producenterna och importörerna, men de har alla sina särintressen att ta hänsyn till så, nej, tala är silver och tiga guld när det kommer till snabba slutsatser avseende en ny årgång och på tal om det så förefaller 2016 vara som 2001 och 1989, i alla fall härnere i södra Frankrike.

Musik på det.

5 svar på ”2014 vs 2015, renhet, bedömningar & årgångar

 1. Hej Lars
  Vi har skördat nu på gården i norra Toscana. Ser mycket bra ut. 200-240 g/L socker, 3,4 pH.
  En fråga: 2015 såg ungefär lika ut. Det blev gott men väldigt fruktigt. Frugan tycker det är surt tom. Kan jag göra något i vinifikationen nu som minskar surheten? Med vänlig hälsning, Johan

  • Hej, om du hade så pass bra mognad kan det vara så att ditt vin inte genomgick den malolaktiska jäsningen i fjol. Kör du den i år blir nog vinet mindre ”surt” och ”kärvt” samt får sannolikt lite mindre bärighet i doft och smak. Lycka till!

   • Hej
    Ja så kan det vara. Vi kör marcerationen i 6 dagar, pressar och för över på damejanner med jäsrör. Sen åker vi hem och vet inte exakt vad som händer. En god vän som håller ordning på vinet när vi är borta säger att det ”kokar” i damejannen men jag vet ju inte. Hur kan man se till att den malolaktiska faktiskt kommer igång? Ska jag tillsätta jäst igen? Socker? eller nått annat? Tack //J

    • Enda sätt att hjälpa den malolaktiska jäsningen igång, om den nu inte startar självmant är att tillsätta jästfällning/vin från ett kärl som genomgår/tt den malolaktiska jäsningen alt mjöksyrabakterie, det brukar också hjälpa att hålla temperaturen över 16+, gärna 18-20+, till dess den kommer igång. /Lars

     • Ok, bra.
      Vi har nu köpt bakterier och provar med det. Spännande att se skillnaden. Tänkte också låta den malolaktiska jäsningen gå på ren ståltank ist för dammejaner, tack för hjälpen //Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *