Zadie Smith: Swingtime

Enligt internationella, och därmed också snart svenska, bedömare är Swingtime Zadie Smiths hittills bästa bok och rent av en ”triumf”. Utmärkt. Ju mer Smith hyllas, desto bättre. Men hennes bästa bok? Njaee. För att tycka det måste man ha missat fullträffar som White Teeth och NW.Enligt er utsände i de välskrivna, upplysta och viktiga romanernas fantastiska och viktiga värld landar Swingtime någonstans i höjd – vi talar bara höjd när vi talar Zadie Smith – med On Beauty och The Autograph Man. Med andra ord en förträfflig bok som både lyckas underhålla och berätta en historia och säga något viktigt om vår samtid.Zadie Smith har (nästan) haft som genomgående tema i sina böcker diskussioner kring ras, ursprung, klass, globalisering och alienation – alltså sådant som upptar vår samtid i allra högsta grad. Samtidigt berättar hon märkvärdigt mänskliga historier om människor med fel och brister även då de är alldeles fantastiska. Så och i Swingtime, där hon på ett slugt vis jämför en känd Madonna-lik artists snabba adoption av ett barn i Afrika med Sarah Forbes Bonetta som en engelsk sjökapten (Frederick E. Forbes) tog med som en present till drottning Victoria på den tiden det begav sig. Då flickebarnet Sarah visade sig vara intelligent trots att det var svart bestämde sig drottningen för att upphöja det till guddottter. Men det handlar också om hur artisten med blandad framgång försöker hjälpa till i Gambia, om bokens huvudpersons – under lång tid assistent åt artisten – komplicerade förhållande till barndomsvännen Tracey, om huvudpersonens mors kamp för att som svart i förorten kunna bilda sig och ta plats i parlamentet och mycket annat. Självklart ska ni läsa Swingtime och Zadie Smiths alla andra böcker.Sona Jobarteh. Madonna.

5 svar på ”Zadie Smith: Swingtime

 1. Ikväll är det Titien de Margui som gäller och det är ett vin vi alltid har ett antal flaskor av hemma. Skulle beställa hem fler men hittar inte produkten på SB:s hemsida.

  Har vinet utgått från svenska sortimentet?

  • Kul ni gillar det vinet – riktigt bra och en stor personlighet. Gissar att det ät slut och att vi får invänta en ny årgång, men skickar frågan vidare till importören. Hallå, importören?

 2. Hallå hallå
  Japp det stämmer att den är slut och nya årgången 2014 (blev ingen 2013) är inte lanserad än. Vi får återkomma när det är i Sverige igen.
  Med vänlig hälsning,
  Terrific

 3. Tack så mycket för beskedet. Blev lite orolig för att ännu ett bra vin hade försvunnit. Vi minns Lemelson och Chateau L´Arnaude.

  Egentligen kunde jag ställt just denna fråga direkt till importören men jag vet att du har några fingar i TW:s syltburk och måhända är det fler läsare som kan ha nytta av informationen.

  Kan det vara så pass bra service att jag kan finna informationen här på denna blogg när TdM återkommer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *