Januari-viner & Vinets Dag

Januari påstås vara årets avseende ekonomiska tillgångar och övervikt mest svårbemästrade månad. Övervikten är lätt åtgärdad med hjälp av lite förbiseende, glömska och självbedrägeri. Värre är det med den sinade kassan. En smått vildsint idé, som också skulle kunna vara lite busig om det inte vore för att den är så urbota dum, är att avstå från gott vin under årets magraste månad. Nej, det går ju inte. Å andra sidan är det inte en komplett omöjlighet att gå ner i pris. Dagens utmaning 1: Hur hitta billigt vin som är okej?

Lösning 1A: Glöm inte bort av er utsände i de smart sammansatta brygdernas väldoftande värld blandade El Rey Old Vine Garnacha 2012, nr 2260, 79 sek. Det här vinet ligger och skvalpar, lätt bortglömt, i Systembolagets beställningssortiment. Idag börjar det få en tilltalande mognad som gör vinet mer uttrycksfullt än någonsin. Provade i samband med ”Kulturhelg i Tällberg” – där er utsände i de navelskådande och koketterande litteratursalongerna bland annat talade om ”hur man gestaltar vin skönlitterärt” (kommer möjligen mer om det senare) – El Rey till hjortinnanlår med klassiskt ackompanjemang och det fungerade faktiskt riktigt bra. Ett gott betyg till vinet, tycker i alla fall de båda ovanstående sändebuden. (Funkar, som bekant, också till tapas av alla de slag och former.)

Lösning 1B: I samband med kulturhelgen avsmakades också Krug’scher Hof Riesling Trocken Kabinett 2015, nr 72449, 119 sek, och det till en fullödig röding med smörspäckad sås och en massa annat godis och det fungerade utmärkt. Ett gott allroundvin som egentligen är alldeles för gott för sitt pris och den som obetänksamt förslösat sin vinbudget på julskinka, julgransbelysningar och julklappar. (På bilden ovan, vinmakaren Marie Menger-Krug.)

Och så är det ju det där med Vinets Dag den 22:a januari! Dagen då hela Sverige vägrar box och då vi alla går upp ett snäpp i vin-kvalitet. Om vi så ska vara vita till den 22:a ska vi se till att gå upp i kvalitet den dagen, så som herren Bacchus säger åt oss att göra, eller hur? Dagens utmaning 2: Hur hitta riktigt bra vin utan att tvingas råna en juvelerarbutik med en lastmaskin?

Lösning 2A: MDLVX (Mazuelo De La Quinta Cruz) 2011, nr 79054, 199 sek. En gammal bekanting, som er utsände i de konsulterande vinmakarnas aldrig rådlösa vingård gör tillsammans med charmtrollet Miguel Merino. Börjar få en finfin mognad nu och kan till exempel exemplariskt ackompanjera en lammskank eller ett fat pata negra eller två. Den som vill gå upp lite till i pris denna ekonomiska skammånad kan med fördel slå till på i beställningssortimentet nytillkomna Chianti Classico ”Nozzole La Forra” 2013, nr 70026, 249 sek. Urtypen för sitt ursprung och något för er som letar klassiker som till och med en munskänk som fuskat sig till betyg ett kan sätta i en blindprovning med lite tur. (På bilden ovan ser vi min vän, charmknutten från Rioja, Miguel Merino, ta sig an en svensk hotellfrukost.)

Lösning 2B: Rings Ungsteiner Nussriegel 2015, nr 79224, 225 sek. Fullödig riesling för ingenting. Nästan. Eller lägg till en hundring och få riesling från Alsace: Louis Sipp Riesling Grand Cru Kischberg de Ribeauvillé 2013, nr 74414, 349 sek. (Bilden ovan visar vinmakare Rings sedan denne stött näsan i ett glas, eller något.)

Och ni som hanterat julen på ett klokt och framåtblickande vis ni beställer pronto Vosne-Romanée ”Aux reas” (J Féry & Fils) 2015, nr 79979, 655 sek och lägger undan den till Vinets Dag om fem år, då ni dricker den och med tårar i ögonen minns vem den gode herden var som gav er tipset. (På bilden ovan ser vi den tämligen medellöse Diogenes mysa tillsammans med några hundar och, får man förmoda, i solen, utan att Alexander den Store eller någon annan skymmande person stör.)

Gamla fina låtar, gammaldags musik. Och så ny konstmusik av bästa märke.

 

10 svar på ”Januari-viner & Vinets Dag

 1. Tack för alla tips till 22:a, härligt också att du valde min ”begravningsmusik” med Rock´n´roll suicide…
  Bowie fungerar alltid.

  • Bowie fungerar alltid, och Rock ’n’ roll suicide är ett oerhört bra val både i en blogg och till en begravning. Väl valt.

 2. Kollade snabbt på El Rey på Systembolagets hemsida, och kunde konstatera att en butik i landet faktiskt har vinet inne – den på Storgatan i Piteå har i skrivande stund 25 flaskor i lager. Jag har svårt att tänka mig att vinet går väl ihop med palt eller surströmming, så man kan ju fundera över hur det kan komma sig att just den butiken tagit in vinet… men det kanske går bra även till annat vilt än hjort.

  • Tack för info! Kul!

   PS Man kan ju också tänka sig att Pite-borna äter annat än surströmming och palt. Bara en tanke.

   • Såsom andra generationens utvandrad Pitebo kan jag inte tänka mig att man äter något annat än palt där om man inte är tvungen. Det skulle vara rårakor eller päro-pannkaka då. (Surströmming, från Kallax naturligtvis, är ju mer av festmat som inte duger varje dag.)

    • Ja, då har du såklart koll! Ber om ursäkt för min förflugna tanke. Men då kvarstår mysteriet, såvida inte… såvida inte El Rey sitter som en smäck också till palt och surströmming…

     Med tanke på min geografiska belägenhet blir det svårt för mig att gå till surströmmingsburkens botten med frågan, varför jag undrar om du eller någon annan HR känner sig manad att genomföra detta inte bara för Pite-bon och norrbottningen utan hela mänskligheten viktiga test?

  • Det är min ”aggressiva” marknadsföring i hemstaden som har fått in det på hyllan. Även en av våra restauranger har det på sin vinlista. Palt och vin fungerar utmärkt 🙂 och även surströmming och Les Lauzeraies.

 3. Beträffande Louis Sipp så kan kan man sippa länge på deras Pinot Gris. Himla trevlig. Det var ingen som tackade nej till påfyllning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *