Unik Chablis 2016 till Sverige

Minns ni det här inlägget från 30:e maj 2016? Chablis hade just genomlevt ett förödande hageloväder. Redan före den stormen hade Bourgogne under 10-talet i största allmänhet drabbats hårt i form av frost, torka, mindre hagelskurar och överdrivna mängder vatten i en salig röra. En av dem som drabbades värst 2016 var Clotilde Davenne. Drygt 90 procent av hennes druvor (i vardande) förstördes. Men hur gick det med det hon skördade?

Jotack, det lanseras i Sverige i skrivande stund, och det är bra, riktigt bra. Varför då, det var ju ett katastrofår? Ja, det var det, avseende volymen, och därför synnerligen kännbart för Clotildes (och andra drabbade producenters) kassa, och i någon mån för konsumenternas plånböcker såtillvida att priserna undan för undan höjts av producenterna av självklara överlevnadsskäl. Beträffande kvaliteten är det en annan sak. Det faktum att Clotildes skördeuttag krympte till tio procent av det normala innebar att druvorna blev extremt koncentrerade – haglet föll redan i maj, före blomningen: det som blev kvar fick en normal växtsäsong.

En för oss svenskar viktig information är att 100 procent av Clotildes Chablis skeppas till Sverige. Nu är volymen, som den receptive och lätt analytiskt lagde förstått, mycket liten och lär ta slut alltför snabbt, men det bör ändå finnas vin för flera månader framåt (ni som vill lägga undan några flaskor fem-tio år ska inte missa den här årgången, utvecklingen kommer vara fantastisk). Upprepar: det här är, av lättförklarliga skäl, mycket, mycket bra. Och vi får rubbet till Sverige.

OBS! Det finns Clotilde Davenne Chablis 2016 att köpa även på andra marknader, notera att det då inte är hennes egna druvor i vinet (framgår om inte annat av det finstilta på etiketten där ”buteljfyllaren” är Clotildes negociant-verksamhet och inte hennes egen gård), också bra men inte lika bra och inte unikt. Bara en sådan sak gör ju att man måste köpa en låda eller två av det här vinet, eller hur? Clotilde Davenne Chablis 2016, nr 6307, 169 sek. Friskt, fräscht och rent à la Clotilde och oerhört koncentrerat.

(PS 12/01: Många, jo många, har hört av sig och sagt att Systembolagets webbsaldo för produkten är 0 och att det inte går att beställa vinet. Vad detta beror på vet jag inte, men importören har några tusen pannor i lager så slut är vinet definitivt inte – prova gärna att beställa på nytt om någon dag eller tala med närmaste butik.)

Musikens carignan illustrerar paradoxalt nog detta inlägg om Chablis, som annars är mer Tjajkovskij eller något sådant.

 

12 svar på ”Unik Chablis 2016 till Sverige

 1. Tack Lars, skall försöka, men man vet ju aldrig vad distributionssystemet hittar på, denna gång.

  • Det här vinet säljer inte i stora lass så årgången 2016 lär finnas kvar ett tag, trots att den är liten. Lycka till!

 2. Tänkte dock hoppa från Chablis till Carmenere i den här tråden. Du ”lurade” på mig en import av Perez Cruz Carmenere och vi fick väl hem en 15 st flaskor.

  Som säkert sagt innan, är jag relativt sval inför dem chilenska vinerna men det här var riktigt bra och dessutom roligt att ha Carmenere hemma. Har jag aldrig haft innan du ”lurade” mig. Kanske något för bärig/fruktig för att vara i mitt absoluta 1:a val men sambon däremot är tokig i detta.

  Frågan är om PC Carmenere kommer tillbaka hem igen för jag tog väl dem sista i ert lager!?

  Dock bör det påpekas att jag uppskattar att du med jämna mellanrum ”lurar” på mig något obskyrt vin som jag aldrig annars hade beställt hem. Det här chilenska hade jag aldrig ens kommit på tanken att beställa hem så mina trångsynta vinvyer vidgas när du ”lurar” mig.

  Må väl
  Marcus

  • Kul att höra, Marcus! Jag bollar frågan om carmenere vidare till Andreas på Terrific Wines och hoppas att vi snart får svar därifrån.

   • Hej Marcus och Lars
    Nej tyvärr är det helt slut och dessutom var det ju en årgång som mognat och gottat till sig lite ytterligare. Däremot kan jag varmt rekommendera deras (Perez Cruz) Limited Edition Cabernet Franc 2012 (73338, 149kr) som är i samma välgjorda stil och på god väg att bli lika mumsig som deras Carmenère.
    Mvh
    Andreas

     • Vet inte vad Andreas säger om saken, men som jag minns vinet från senast jag provade det vinner det nog inte på att lagras mer, däremot håller det säkert stilen ett par år till. Jag skulle dricka dem under 2018-19, men inte oroa mig om några flaskor blir kvar till 2020…

 3. Många har hört av sig och sagt att det inte går att (nät)beställa Clotildes Chablis 2016. Vad det beror på, att Systembolagets webbsaldo är 0, vet jag inte, men vinet finns i lager hos producenten. Prova gärna att beställa på nytt om någon dag eller beställ direkt i närmaste butik.

  • PS
   Nu är saken utredd: Produkter som bara finns i beställningssortimentet levereras direkt från importörens lager och är därför slut först då vinet är slut hos importören. Varor som finns i fasta sortimentet – låt vara fem eller 400 butiker -levereras från Systembolagets varudepå i Örebro, varför vinet kan vara ”slut” fast det egentligen inte är det.

   Clotildes Chablis 16 är just nu slut på varudepå och beräknas åter inkomma där på tisdag, då vinet på nytt blir beställnings- och leveransbart.

   SB tipsar om att det finns en symbol att klicka på på deras hemsida och som gör att man på så vis kan bevaka produkten och få besked om när den åter är i lager.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *