Beställ påskvin nu!

Julen är över och vi är nu inne i Fastetiden (40 dagar före och fram till Påska) och vips! så är det Påsk! Ja, de kloka har nu fattat att det är hög tid att se om sin vinkällare inför de backanaler som följer på Fastan. Kort sagt är Påsken tiden då fina rödvinet förgyller lammet, rosévinet hälsar våren, vitvinet ackompanjerar skaldjuren och skumvinet flödar. Årets tips för en lyckad påsk:

Skumvin

Pointillart Leroy, nr 73018, 299 sek, är en relativ nykomling i det svenska utbudet av champagne. Väl avvägt vin dominerat av pinot noir, fungerar både som aperitif och till maten om någon skulle propsa på den saken (på bilden ser vi vinmakerskan Juliette Pointillart i egen hög person). Vid sidan om champagnen måste det ständigt givna alternativet Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 149sek nämnas – varför inte prova det på magnum (nr 77741, 325 sek) och till skaldjur?

Rött

Något som funkar till lammsteken och påskosten kanske? Muga och Fuga då. Muga Reserva 2013, nr 73711, 169 sek (givet lammavin, förutsatt att kocken inte pangar på med ohemula mängder av konstig syra eller bränner köttet eller nåt annat onödigt). Brunello di Montalcino ”La Fuga” 2012, nr 12330, 299 sek (alltid gott, nu i en särdeles fin årgång, ett måste för finsmakaren medan andra lika gärna kan dricka Zingo Choklad, Merry eller mjölk (skummjölk för den som vill göra det extra festligt)). Budget: El Rey 2013, nr 2260, 79 sek. (Okej, det där med påskosten är hittepå, ingen vet vad det är, men om det funnes påskost skulle säkert ett rödtjut sitta som en gammal syntetkork i flaskhalsen.)

Vitt

Cabreo ”La Pietra” 2014, nr 76732, 299 sek, nysläppt ekad chardonnay (jo, faktiskt!) i beställningssortimentet, tokung med enorm utvecklingspotential och därför ett vin att köpa nu och öppna påsken 2022 (eller senare). Den som söker något på stört drickbart och med en frisk bris från Atlanten tipsas om Dominio de Tares Godello 2015, nr 72451, 185 sek. Budget: Krug’scher Hof Riesling Trocken Kabinett 2015, nr 72449, 119 sek.

Rosé

”Årets rosé” Les Lauzeraies Tavel 2016, nr 2724, 119 sek. Ni kan det här vinet nu, eller hur? Smakrikt. Gott. Matvin. Bör vara framme vid årgångsbytet vid Påsk. Hittar ni 2016, kör på det, det är finfint nu. 2017 har en extraordinär koncentration till följd av de små druvorna och den lilla skörden och är synnerligen god redan nu men vinner på ytterligare någon månads lagring.

Sött

Såvida du inte ska slå till på en gammal vintage port eller något annat exklusivt kan du lika gärna köpa Merito Cream, nr 8380, 85 sek (37,5 cl). Galet mycket smak för en bortskämd unges veckopeng.

Gågebortvin

Alla har hört talas om Alsace och riseling och om du tydliggör att det är dyrt också kan du, såvida inte mottagaren är alltför dum i huvudet, ta med en Louis Sipp Muehlforst Riesling 2015, nr 76941, 225 sek. Gott. Inte snålt. Men inte heller alltför dyrt förutsatt att du ser till så den öppnas när du är med.

Stående påskmusiktips.

6 svar på ”Beställ påskvin nu!

 1. MYCKET trevlig påskförvarning!
  Hos oss är dessutom desserten given: chokladmousse rikligt smaksatt med Rånäs Brännvin – som dessutom är synnerligen passande som påskfrukostäggsnaps!

 2. Spännande chokladmousse – måste provas! Och Rånäs låter inte fel som påskfrukostäggsnaps heller… Noterar f ö att du nästan prickar påskost med din påskfrukost.

  • Hittade förresten några flaskor Celsus Vetus 2012 från Toro i källaren! Vad tror du om dessa till påskalammet?

   • Har dessvärre inte haft nöjet att prova några av Vetus viner, men ryktet är gott och det finns inget skäl att betvivla att Celsus Vetus 2012 går bra till påskalammet. Du får berätta mer när du provat…

 3. Om det nu har någon betydelse i ämnet kan jag tillägga:

  -Pointillart, bra skumpa för det facila priset av 299 kr. Roligt med champagne som inte innehåller några gröna druvor. Som sagt tidigare, perfekt vardagsskumpa men även till festligare tillfälle, alltså vilken dag i veckan som helst om man älskar att leva.

  -Godello, sanslöst gott och vi har alltid ett litet lager hemma av dem. Är väl perfekt att jobba med om man är en duktig vinbonde?!

  -Till lammet tänkte jag ta fram en flaska Bembibre.

  -I helgen drack vi C. Davennes rosa cremant. Gillar vanligtvis inte rosa i någon form (LL är ett undantag) och nu även denna nämnda cremant. Ett stringent vin som inte drar iväg till det alltför söta som vissa andra rosa varianter kan göra. Gott och prisvärt, även om jag hatar ordet prisvärt!!

  Beställde hem 5 flaskor av det rosa och dem kommer att gå åt relativt fort! Tack för tipset!

  • Verkligen att du gillar vinerna jag tipsar om! Och kul att se att Clotildes rosa bubbel också föll dig på läppen…

   Bembibre till lammet – absolut!

   Jo, godello vore något att sätta vinmakar-tänderna i… underbar druva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *