Un asado, un rosado y muchos tintos

Igår bjöds det på asado – argentinskt grillparty – och vin på Finca Terrada. Bland de inbjudna fanns flera vinmänniskor så det gällde att vakta sin tunga under den utmärkta blindprovningen, som trots allt innehöll ett och annat blott halvbra vin, som nyss nämnda personer kanske var ansvariga för. Bland gästerna återfanns Karim Sassie (Altocedro), John du Monceau (Atamisque), Daniel Pi (Trapiche), Diego Benegas (Algodon), Celine Terrier (Dominio del Plata) och Philippe Rollet (Alta Vista) och bland vinerna som provades återfanns, till exempel, Carinae 04, Alta Vista single vineyard Serenade 05, Terrada 07, Achaval Ferrer 04, El Galgo 04, Cuvée Los Andes 05, Trapiche Iscay 04, Calvulcura 04, Tobanera Pinot noir 04, Antacura 05, Atamisque rosado 09, diverse viner från Altocedro samt utbölingarna Vigna San Pedro Cabo de Hornos 04 och L´Evangile 01.

Om någon funderar över vad poängen är med att rabbla upp alla de där vinerna så finns det ingen poäng med det.

Om någon funderar över eventuella slutsatser från provningen eller om någon undrar över vilket vin som var bäst så kan man sammanfattningsvis säga, att det är påtagligt hur frukt från svalare lägen som Uco Valley sticker ut (på ett positivt vis), att det finns en lika påtaglig skillnad mellan de tre – fyra stilar som nu laboreras fram i Mendoza ( en traditionell med mycket ek, typ 18 månader i franska fat, en modern med mer tydlig frukt och integrerad ek, en modern med mycket mocca och choklad från ekstavar och spån och en nyklassisk med uttorkad frukt till följd av mikro-oxigenering och alltför lång tid i alltför lätt rostade franska fat) och, avslutningsvis, att det är kul att se vinnäringen och – stilarna i Mendoza utvecklas hela tiden (bortsett från vinproduktionen i sig har området på bara något år utvecklats till att vara riktigt turistvänligt, vilket inte tidigare varit fallet).

Bästa vinet? L´Evangile 01.

Modernt, fruktdrivet argentinskt vin

Modernt argentinskt vin i den lite stramare skolan

6 svar på ”Un asado, un rosado y muchos tintos

  1. Hej Lars,
    Alltid kul att läsa om dina utflykter runt planetens vinodlande områden. Argentina kan göra bra vin, det svåra är för oss konsumenter i det kalla norden att hitta dem. Har du ngt tips på bra, icke-ek-plankade, lagom stramt vin helst med CabSauv? Har ännu inte riktigt fattat vitsen med Malbec… även om Catenas Adrianna är rätt god.

  2. Hej Lars,
    Alltid kul att läsa om dina utflykter runt planetens vinodlande områden. Argentina kan göra bra vin, det svåra är för oss konsumenter i det kalla norden att hitta dem. Har du ngt tips på bra, icke-ek-plankade, lagom stramt vin helst med CabSauv? Har ännu inte riktigt fattat vitsen med Malbec… även om Catenas Adrianna är rätt god.

  3. Hej, jag har varit med och ”scoutat” argentinskt vin åt de båda importörerna Enjoy och Terrific och tycker, forstas, att de producenterna och vinerna är bra (dock mycket malbec…): Bressia (bra blend- och endruvsviner med betoning på sjungande frukt och understödjande ek), Melipal(tillhör de nya,moderna producenterna med en något annorlunda stil: stramare, mindre omedelbart, mindre power, behöver ofta, till skillnad från de mer traditionella vinerna lite lagring för att komma till sin rätt, bättre matvin än de traditionella som ofta är mer imponerande än allround) och Val de Flores(kanske Michel Rollands mest lyckade vin). Ett riktigt bra blendvin ar också Vistalba Corte (=blend) A och oftast också lillasyskonet Corte B (finns aven Corte C, men det ar inte lika bra), men jag tror inte att dessa finns i Sverige för tillfallet (?). Catena gör, som du säger, också en del bra viner, bl a har jag hittat några riktigt bra Catena Zapata (som nog heter något annat när vinet exporteras) Cabernet sauvignon. Nästa år hoppas jag att Finca Terrada som jag själv är med och gör kommer att importeras till Sverige – det ar ett mer frukt- än ekdrivet vin med, tycker i alla fall jag, ren och okomplicerad frukt och utan beska av vare sig extraktion, smuts eller svavel och med inriktning på matbordet, inte provningar.

  4. Hej, jag har varit med och ”scoutat” argentinskt vin åt de båda importörerna Enjoy och Terrific och tycker, forstas, att de producenterna och vinerna är bra (dock mycket malbec…): Bressia (bra blend- och endruvsviner med betoning på sjungande frukt och understödjande ek), Melipal(tillhör de nya,moderna producenterna med en något annorlunda stil: stramare, mindre omedelbart, mindre power, behöver ofta, till skillnad från de mer traditionella vinerna lite lagring för att komma till sin rätt, bättre matvin än de traditionella som ofta är mer imponerande än allround) och Val de Flores(kanske Michel Rollands mest lyckade vin). Ett riktigt bra blendvin ar också Vistalba Corte (=blend) A och oftast också lillasyskonet Corte B (finns aven Corte C, men det ar inte lika bra), men jag tror inte att dessa finns i Sverige för tillfallet (?). Catena gör, som du säger, också en del bra viner, bl a har jag hittat några riktigt bra Catena Zapata (som nog heter något annat när vinet exporteras) Cabernet sauvignon. Nästa år hoppas jag att Finca Terrada som jag själv är med och gör kommer att importeras till Sverige – det ar ett mer frukt- än ekdrivet vin med, tycker i alla fall jag, ren och okomplicerad frukt och utan beska av vare sig extraktion, smuts eller svavel och med inriktning på matbordet, inte provningar.

  5. PS Skrev i hastigheten fel: Angelica Zapata heter vinet i Argentina, men jag tror att det har ett annat namn när det går på export (möjligen är vinet något annorlunda också) och jag undrar om inte exportnamnet är Catena Zapata – Vinunic importerar till Sverige och har garanterat koll på detta.

  6. PS Skrev i hastigheten fel: Angelica Zapata heter vinet i Argentina, men jag tror att det har ett annat namn när det går på export (möjligen är vinet något annorlunda också) och jag undrar om inte exportnamnet är Catena Zapata – Vinunic importerar till Sverige och har garanterat koll på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *