Vinets spotmarknad, icke-demokratier & Atom Heart Mother

Knappt har vi hunnit notera förre KMI:s, Sven Hirdman, syn på vad som är vad i världspolitiken och mänsklighetens historia förrän svensk nyhetsrapportering börjar tala om ”icke-demokratier”, alltså, får man förmoda, inte demokratier, men inte heller diktaturer, låt vara att allmän rösträtt och pressfrihet inte existerar, men diktaturer är det inte fråga om, i teknisk mening. 1984 någon? Vidare uppmärksammar vi i vitisphere, att när nu USA ska ut och handla på spotmarknaden så kommer priset på de viner de köper från Argentina att gå upp. Hittills har de (nord)amerikanska producenterna kunnat handla vin skattefritt eftersom Argentina klassats som GSP, men nu har Obama ilsknat till sedan sydlänningarna vägrat betala 400 miljoner USD till företagen Azurix och Blueridge, som efter en tvist i Argentina av internationella domstolar fått rätt till pengarna. Noterbart är att USA är regionens San Juan största exportmarknad. Rimligtvis medför Obamas beslut, att argentinska viner blir dyrare i USA samtidigt som de amerikanska köpen av must och vin kommer att minska något, varmed priset sannolikt går ner något på billigt, argentinskt vin. Atom Heart Mother.

5 svar på ”Vinets spotmarknad, icke-demokratier & Atom Heart Mother

  1. Det är utmärkt att vi börjar tala om dessa ”nyord” som får oss att tro att de betyder något annat än de egentligen gör. I Sverige har vi ju flera bra exempel i ”Utanförskap” och ”Arbetslinjen” . Finns säkert fler.

    • Samtidigt som vokabulären ändras är understundom den kritiska granskningen av skeendena undermålig. Förvisso har Jan Mossander aldrig utmärkt sig som det skarpaste bladet i vare sig Expressens, Aftonbladets eller Ekots knivlåda och inte heller som den som synar en story mer än vad han tycker är lagom, men det är likväl smått anmärkningsvärt när han, som häromdagen, sitter i TV4:s Nyhetsmorgon och reducerar inte bara ”Saudiaffären” utan också ”Boforsaffären” till en fråga om arbetstillfällen. I ett slag jämställdes ”icke-demokratin” Saudiarabien med, trots allt, demokratin Indien och det stod klart att frågan om enskilda individers betydelse för en sådan affär inte finns på Mossanderas radar, vilket är i sin ordning, om han nu inte satt där som ”klok gubbe” i ett respekterat TV-program.

  2. Glömde kommentera att Pink Floyd var ett understundom fantastiskt band, mer av dem om man får önska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *