Dagens nyheter, pinsamheter, Pussy Riot, Mpho Tutu, Denis Mukwege, Stéphane Grappeli, Django Reinhardt & The Irrepressibles, kort sagt: Fredagsmix

En rejäl pinsamhet är Gerard Depardieus underdåniga stövelslickande i Ryssland. En viktig och modig röst och yttring i den ryska samtiden är Pussy Riot.Vid det välbevakade mötet i Davos uttryckte man redan den första dagen och i, får man förmoda, egna ögon insiktsfullt, att krisen fortsätter under 2013. En sensationell upplysning vi tackar ödmjukast för och en sanning vi snabbt

Ryska samtidshjältar

inordnar oss i. Vad skulle vi göra utan alla dessa kloka uttalanden från Davos och skulle man inte kunna göra Davos-mötet ständigt så vi fick sådana här klokheter oss utkablade mest varje dag. Det skulle kunna vara något i stil med vad ”Goldman Sachs-vd”, en, enligt SvD, riktig tungviktare på Wall Street varmed vi måste inse att det han säger är oerhört insiktsfullt, kanske på en för oss obegripligt insiktsfull nivå,  sa igår, att man kan förvisso diskutera de höga bonusarna i bankvärlden, men utan dem kan man inte locka till sig de bästa talangerna. Med tanke på Goldman Sachs resultat häromåret är det bara att inse att han har rätt: de måste faktiskt öka bonusarna för hittills har de, uppenbarligen och, om uttrycket tillåtes, kapitalt,

Mpho Tutu

misslyckats med att locka till sig de bästa. Logiken av det sagda är, förstås, också att Lloyd Blakfein, som tungviktaren heter, snart skulle bytas ut om inte hans lön var så löjligt låg. Vi lär knappast få se Pussy Riot, Mpho Tutu, Denis Mukwege och andra som faktiskt försöker göra världen bättre i Davos, men en intressant tanke är det medan vi lyssnar på Lloyd Blakfeins pleonasmer och puerila insikter och påståenden. Ett ord också om Eden Hazards spark på liggande bollkalle (ni kanske såg att en bollkalle vägrade lämna från sig bollen i syfte att maska, Hazard sparkade då loss bollen): Hazard borde förstås inte ha sparkat, men det är bollkallen som går ur det hela med byfånestämpeln i pannen. Avslutningsvis en annan pinsamhet: för många år sedan undrade min kompis Absolut-gurun, mecenaten, jazzfreaken med mera Michel Roux om inte jag ville hänga med till en av hans polare i St Tropez och musicera och festa. Som det rörde sig om en för mig okänd jazzmusiker sa jag som jag tyckte, att hela idén sög, varför Michel fick åka dit själv. Dock hade han med sig en signerad skiva tillbaka till mig och först flera år senare insåg jag att gubbstrutten jag vägrat umgås med var ingen mindre än Stéphane Grapelli. Suck. Vi lyssnar på Stéphane, som hade kunnat vara min kompis, och Django när de jazzar samt, avslutnings, lite The Irrepressibles.

 

 

 

4 svar på ”Dagens nyheter, pinsamheter, Pussy Riot, Mpho Tutu, Denis Mukwege, Stéphane Grappeli, Django Reinhardt & The Irrepressibles, kort sagt: Fredagsmix

 1. Jag anser dock att Pussy Riots är en skam för Ryssland och Ukraina. Tyvärr lyssnar svenskarna allt för mycket på okunnig media. PR och deras falanger har bland annat skändat den ortodoxa kyrkan genom att såga ner kors, haft gruppsex på ett statligt museum samt fört upp kycklingar i underlivet på ett varuhus. Har svårt att se att sådant agerande skall anses som viktigt och modigt. PR passar nog trots allt bäst bakom galler.

  • Nu blir jag lite ställd. Det du säger låter osannolikt, men finns det bevis för det är det, förstås, inget vinifierat i sig vill hylla på det sätt som sker i inlägget. Däremot kvarstår det faktum att PR är, låt vara ett av flera, uttryck och, vid sidan av människor som Anna Politkovskaja, en symbol för kampen mot korruptionen och för ett öppnare, friare och mer jämlikt samhälle i Ryssland.

   • Det är en intressant debatt men det jag säger om PR går lätt att hitta på nätet. Finns säkert både bilder och film på Liveleak.

    För många svenskar kanske det inte är så farligt att häda kyrkan men för mig som halvgrek vet jag hur oerhört kränkande det är för troende inom den ortodoxa sfären att låta kyrkan skymfas.

    Intressant också att se att det kan finnas en öppning mellan Ryssland och Georgien nu när det vankas en ny president i Georgien.

    I övrigt håller jag med dig till fullo angående GD. Har blivit en pajas!

    Må väl och tack för en superb blogg.

    På måndag skall jag hämta ut sex flaskor av Chateau l´Arnaude. 1 000 tack för nyheten!

    • Lovar kolla saken på Liveleak (tack för annan infallsvinkel). Gissar att relationen Ryssland-Georgien kommer förbättras nu, gissar också att den nye presidenten om än inte är bättre så i vart fall inte heller sämre… Hoppas vinet kommer smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *