Teoretisk, revolutionerande & synnerligen odemokratisk plan för att göra Sverige mer vinsofistikerat & Beach House

Tänk er vinmarknaden som en liggande rektangel. Basen är lågt pris. Ribban högt pris. Längst till vänster har ni låg kvalitet, till höger det omvända. Generaliserat löper då en prislinje från nedre vänstra hörnet till det övre högra hörnet. Mer komplicerat blir det när vi försöker ta reda på, mer precist, vem som befinner sig var i rektangeln. Många hoppar nog runt lite varstans, beroende på dag, dagsform och dagskassa. Andra sitter fast förankrade

Istället för pyramid idag

Istället för pyramid idag

någonstans. Kanske gäller det allra mest för den som hamnat i det nedre vänstra hörnet. Det är mer än ett löst antagande, att den som hänger där är mer intresserad av lågt pris än hög kvalitet. Rimligtvis återfinner vi här dels missbrukare, dels festprissar. Gemensamt har de att de är ute efter en billig fylla. Rent krasst är det för att hantera problemen här som vi har ett detaljistmonopol för alkohol i Sverige och rent krasst borde, i syfte att hjälpa medborgaren att bli mer sofistikerad i sitt umgänge med vin, utbudet här vara minimalt och desto större längre åt höger och högre upp. Den som konsumerar alkohol i nedre vänstra hörnet kan sannolikt lika gärna tänka sig att dricka öl eller sprit eller kanske ta ett piller. Problemet är, att när nedre vänstra hörnets konsument väljer vin, eller för den delen piller, drabbas vanligtvis någon i varans produktionsled. Väljer individen istället öl och sprit är risken betydligt mindre då sådantAurora kan produceras, lagligt, till lägre pris. vinifierats revolutionerande – just så! – plan för vinutbudet och sortimentspolitiken i Sverige – med syfte att göra den svenska vinmarknaden lite mer sofistikerad – är, att Systembolaget använder sitt monopolinflytande till att, i diktatorisk anda, dra ner (vin)utbudet i nedre vänstra hörnet till pålitliga YPK-faktorprodukter som Marinella och Aurora och kompletterar dessa med ett par vita, röda respektive rosa skräpviner, kanske inalles åtta produkter. De här vinerna ska säljas till vad som är marknadens lägsta pris idag – finns inget skäl att jävlas med de stackars missbrukarna eller att förstöra helgen för festprissarna. Bortsett från de här billiga produkterna ska sedan, efter riksdagsbeslut alternativt med Systembolagets, för CSR-arbetets och folkhälsans bästa, diktatoriska metoder, alla viner kosta minst 60 sek/75 cl och 200 sek/3L-box. Det är upp till respektive producent och importör att välja att lägga ner sin idag eventuellt billigare produkt eller att använda den bättre marginalen till att höja innehållets kvalitet. Den som inte gör det sistnämnda lär med stor sannolikhet vara

Filmatiserat entente cordiale

Filmatiserat entente cordiale

utkonkurrerad inom kort. Om jag inte ser ett problem i att ett litet fåtal producenter/importörer får tjäna alla pengarna i nedre vänstra hörnet? Nej, dels är det nästan redan så, dels skäms var och en för sig och kanske, kanske, kommer Bacchus en dag drabba dessa individer med sin vrede. Avslutningsvis bör så Vinskribenternas förening förena sig i ett entente cordiale kring att ingen ska någonsin mer fyndstämpla ett vin under 60 sek eller en box under 175 sek. Det kommer hjälpa gemene hen att inte för en sekund tro att den dricker okej när den egentligen borde skämmas. Beach House.

7 svar på ”Teoretisk, revolutionerande & synnerligen odemokratisk plan för att göra Sverige mer vinsofistikerat & Beach House

 1. Ord och inga visor. Det gillar vi! Det är också upp till oss att bojkotta alla tidskrifter och hemsidor som har ofoget att fyndstämpla viner enligt ovan.

  Till helgen skall vi prova Thea´s och vi har hela veckan byggt upp sådana förväntningar så det bubblar över. Skall bli spännande.

  Ha en bra helg.
  Hoppas på ett inlägg till.

  • Helt rätt: man kan bojkotta! Fast det löser inte grundproblemet med alla som förleds tro att de dricker OK samtidigt som de kör över folk bakåt i produktionsledet…

   Ha nu inte så höga förväntningar på Thea’s att det bara kan bli en besvikelse! Här får du, i (musik)tillvänjande syfte, lite fredagsunderhållning (med en Mick Ronson i högform) att ladda upp med: http://www.youtube.com/watch?v=JFDj3shXvco

   God helg!

 2. Jag håller med dig men som konsument kan man inte göra mycket mer. Ingen risk att vi blir ”övertaggade” men halva nöjet är att gå och längta.

  Hmm, du har en superb blogg men jag följer inte dina musikråd. Jag är fast i synt- och operaträsket.
  Alla har vi våra laster:)

  En fråga när jag ändå är igång. Hur resonerar du med ett vinsamlande. Vi köper två vinflaskor varje helg. Dricker en och sparar en och med champagne köper vi två i månaden, dricker en och sparar en. Det är vad vår ekonomi tillåter.

  Vi håller oss till ett fåtal druvor som vi gillar. Blir det för inskränkt eller skall man köra ett brett spektra?

  • Sant, och det är inte så ”bara” att som konsument ”rösta med fötterna”.

   Tycker er vinkällarstrategi är lysande och ni är inte inskränkta, klart man inte vill sitta med Svarte Petter på lördagskvällen. Möjligen skulle ni komplettera med ett nytt vin/ny typ av vin varje månad för att på så sätt försöka hitta nya perspektiv på den vida vinvärlden. Tror också att man har ”perioder”, t ex ”Rioja” eller ”Bordeaux”.
   (Ber för min sjuka moster här, men ni skulle kunna gå med i Terrific Wines Club, ni förbinder er till inget, men får möjligheten att köpa en blandlåda med viner att upptäcka en gång i kvartalet, du kan läsa mer på http://www.terrificwines.se/club.html )

   Opera har vi då gemensamt, även om det inte förekommer så ofta på vinifierat och det finns för all del bra syntmusik, ny som gammal:

   http://www.youtube.com/watch?v=p2MwnHpLV48

   http://www.youtube.com/watch?v=Yj9w_sMSs7U

   http://www.youtube.com/watch?v=5U-NHTW2-Ps

 3. Jag läser och tar åt mig råden. I och med Thea´s tar vi PN utanför Europa. Ett steg i rätt riktning att vidga vyerna.

  Ultravox med Midge Ure, jag blir helt tårögd. En otroligt bra grupp live.

  Låt mig mig också bjuda på den störste av dem alla (förutom en viss Jussi)
  http://www.youtube.com/watch?v=rCi-6BPgkcg

  För två år sedan var vi i Estland och såg ett helgon från dina breddgrader. Lika bedårande som alltid.
  http://www.youtube.com/watch?v=ICcW2pwhY3M

  • Del Monaco, j0 jag tackar jag, fantastisk röst och sångare. Tack för klippet! Och kul att vi finner visst samförstånd kring Ultravox. Mirelle Mathieu däremot, tja, jag kan förstå fenomenet och visst är hon fantastisk på många sätt och vis, dock inte riktigt min örsnäcka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *