TV4-grumpy, nygamla tankar, påsksnaps & Atoms For Peace

Var, igår och hela dagen, arg på TV4 därför att kanalen lagt ner sina vintips. Istället visades och pratades det, på bästa fredagsmorgonssändningstid, nagellack och andra vindefekter! Idag, när det, visade det sig, var fredag igen, dök dock Dolk upp med sina viner som om det inte varit fredag igår. Förstår inte fullt ut vad de sysslar med där på TV4, med sina dubbla fredagar, men nu när vinet är tillbaka ska jag väl sluta gnälla. Fast liteCementtankar förbannad är jag fortfarande. vinifierat kräver: Förbud mot dubbla fredagar i TV4! Belgiska Le guide d´achat des vins drar i veckan, som om det vore något nytt, fram fyrkantiga träfat/tankar. Det är det nu inte, men det är intressant att se att folk gång på gång försöker hänföra vinproducenterna med den här typen av kärl. Kanske lyckas det bättre den här gången. Ni som klickar in er på länken kan, även om ni inte pratar franska, också se några av de cementtankar som sedan ett drygt decennium blir allt populärare. vinifierat gillar den utvecklingen. Skälet till att betong försvann och misskrediterades var, att världens gamla källare var fyllda av så mångaPåskägg orena, uråldriga betongtankar. Inte för att materialet i sig inte var bra. Det som är lite nytt med tankarna på bilderna är att de finns i så små storlekar som 600 liter. Avseende den pyramidformade cisternen ”Isis” är den konstruerad enligt egypternas arkitektoniska recept för dåtidens slika byggnader, vilket kanske är lite svårt att vetenskapligt koppla till klokt vinmakeri, men en bra story är det förstås. Och formen i sig är säkert inte fel för rödvinstillverkning.  Och så är det vackert. Och cool. Och en snackis i vilken källare som helst. Från Åre kommer reklam för Årets påsksnaps: björknubben Sav. Kul produkt och kanske fungerar den riktigt bra till påskbordet – något att, vid sidan om påskvinerna, pröva, tycker vinifierat. Den som adderar Radiohead, Beck och RHCP får en modern supergrupp vid namn Atoms For Peace. God Fredag!

13 svar på ”TV4-grumpy, nygamla tankar, påsksnaps & Atoms For Peace

 1. Intressant. Betong och vin aldrig hade jag väl kunnat göra den kopplingen, men från lera är det inte så långt till betong, några tusen år av utveckling men vad är det jämfört med big bang. Hur smakar betongvin jämfört med vin som befunnit sig i rostfriatankar eller annat emballage? Betonghäckar med vin, jo hjo. Fyrkantiga behållare i trä måste vara ett EU-projekt med samma syfte som raka gurkor, lätt att packa, inget onödigt outnyttjat utrymme.

  Beträffande dina tidigare inlägg rörande nivån på vinkonsumtionen så kan jag glädja dig med att jag följer dina råd, köper flera av de viner du föreslår, inte köpt ett kartongvin på flera år. Detta borde medfört en förändring i den riktning du förordar. Tack för dina smakfulla tips.

  Vad beträffar musiksmaken så är den som baken, ”delad”.
  http://www.youtube.com/watch?v=zTrcWO1rGbY

  • Blir kanske ett framtida inlägg om skillnader som kan uppstå till följd av tankens material och form, men skillnad blir det, ibland t o m på rostfritt och rostfritt, och, som sagt, betong är ett beprövat och pålitligt kort (liksom lera!). De fyrkantiga träcontainrarna bygger gissningsvis på ett nutida rationellt tänkande, när man inte längre behöver rulla faten som förr, dock lär de ha svårt att slå igenom, gissar jag, hursom har alla försök hittills gått om intet.

   Kul att höra att du följer råden och har lagt ner boxen! En vunnen vinsjäl gör bloggens möda värd, vet du.

   Alan Parsons! Det var inte igår… Du får tillbaka något liknande här: http://www.youtube.com/watch?v=E6JThGQuBo0

   • Camel, det var verkligen inte igår man lyssnade och rökte dem. Tur att man slutade med det, att röka dem. Helt klart fortfarande värda att lyssna på.

    Beträffande råden och varandes en lätt ledd konsument (och ej vinnörd) så har jag kommit fram till att det är otroligt enkelt att beställa vin via din blogg och några dagar senare får man ett sms från Bolaget. Snabbt in, hämta ut beställningen, betala, allt på mindre än 15 minuter. Suveränt och gott. Skönt att slippa ångesten över att ha gjort ett snedköp.

    Sedan finns det områden som bygger på mer förtroende än andra, dit hör t ex tandläkare, frisör (för oss som fortfarande har hår kvar att klippa), bilverkstad och även köpa av vin. Ditt förtroendekapital är stort, även om du kör med mördande reklam. 🙂

 2. Nu när du ändå var inne på Belgien och länkade till en belgisk hemsida har jag funderat på en sak angående just det landet, förutom att det är suspekt att landet fortfarande fortlever med så två skilda folkslag.

  Jag har varit några gånger i Flandern och vart du än kommer så har varje liten by ett eget bryggeri vars fantastiska öl du kan inhandla på alla serveringar.

  Däremot är Vallonien (Frankrike i miniformat) helt annorlunda med kultur, språk, mat och dryck. Vad jag vet finns det inga vinproducenter från Vallonien på SB. Finns det några, och om det gör, kommer det till Sverige någon gång överhuvudtaget? Eller är Vallonien mer som Normandie och har cider istället för vin.

  • Har dålig koll på vinlandet Belgien. Vet att de på 80-talet gjorde en del vin på druvor odlade i växthus – besökte då bl a en familj utanför Bryssel, farfar hade varit motståndsman, alla var trevliga och vinerna inte särskilt bra. Numer gissar jag att det finns fler friodlade vinstockar och fler viner. Har för dålig koll för att säkert veta, men gissar att produktionen är liten och priset högt och att man får betala en hel del för det ”unika”, varför det är svårt att tro att de vinerna kommer att komma till Sverige annat än, möjligen, via någon liten entusiastisk importör/näthandlare.

 3. 1 000 tack för svaret. Man lär sig aldrig något om man inte frågar.

  Belgien får med andra ord kvarstå som öl-landet nr 1.

  • Tack för denna skivhyllevärmare från en förhången tid! Fast allt är nog ändå relativt, när man tänker på saken… Å andra sidan är väl detta i positivaste mening en kul låt, det måste jag ge belgarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *