Systembolaget, näthandlarna & profitgalna importörer

För en tid sedan gick en rad ”näthandlare”, i det här fallet företag som säljer vin via cyberrymden, samman och bildade en branschförening. Detta uppskattades inte av Systembolaget (SB) som i ett pressmeddelande bland annat menar att det självt står för ett ansvarsfullt agerande, underförstått att de här nya aktörerna inte alltid gör det, de hotar rent av alkoholpolitiken; vidare framgår, låt vara mellan raderna men ändå ganska tydligt, att SB kommer attackera de nya verksamheternas marknadsföring och konsument- och kunduppsökande åtgärder, alltså ungefär som de amerikanska myndigheterna kom åt Capone skattevägen. Det finns inga skäl att göra annat än berömma SB:s arbete med att aktivt se till så ingen alkohol säljs direkt till minderåriga. Å andra sidan är det SB som, paradoxalt nog, inte bara förser missbruks- och skräpsegmentet med billiga varor utan också fortsätter bygga ut det och till och med har butiker med tydligt boxfokus därför ”att efterfrågan finns”. Tanken är väl annars att, utöver att se till så minderåriga inte kommer över alkohol, se till så dryckeskulturen och dess olika mönster utvecklas i en positiv och hälsosam anda, en anda som främjar inte bara den svenska folkhälsan utan också alla bakåt i leverantörsledet in till minsta missbrukade vattendroppe i produktionsledet. I det här avseendet är det svårt att se att SB gör ett bättre jobb än näthandlarna. Majoriteten näthandlare säljer inte de billigaste, mest skadeverkande skräpvinerna. SB måste sägas vara på efterkälken när det kommer till näthandel, detta trots att man sitter på ett i sammanhanget närmast oslagbart sortiment i sitt omfattande beställningssortiment – ett sortiment där massvis av duktiga, ofta små, svenska importörer gör precis det de mest seriösa, idoga och bästa näthandlarna nu gör, nämligen söker upp intressanta, högkvalitativa viner som uteslutande riktar sig till en medveten, ansvarstagande konsument, en konsument som gärna betalar ett par hundra kronor, eller mer, för en flaska vin, men aldrig skulle köpa en trelitersbox för 150 kronor. vinifierats slutsats och lika ödmjuka som, tror vi, goda råd till SB är: ta upp en ärlig kamp med näthandlarna och använd det oslagbara vapen ni har i BS och, inte minst viktigt, ta ert eget ansvar för en ansvarsfull försäljning och sluta efterfråga ekologisk enliterstetra för 69 sek och andra misstänkt billiga produkter; vill SB gå hela vägen följer det vinifierats tidigare råd om monopoldiktatorisk och negativ behandling av skräpvinssegmentet. Avslutningsvis: det är nu långt ifrån bara SB som fyller på skräpvinssortimentet i Sverige. vinifierat har gjort en genomgång av vem som agerar på den här låga nivån och återkommer inom kort med en allmän översikt – sedan vore det klädsamt för den svenska vinskribentkåren om någon på allvar gjorde ett rejält jobb på vilka aktörer som trycker in produkter i skitledet och vilka som girigt kastar sig över nya offerter inom det samma, kort sagt vem som profiterar i missbruks- och festsegmentet och som därmed inte sällan agerar högst diskutabelt bakåt i ledet, något som torde vara av stort intresse för den engagerade och medvetna konsumenten. Inte bara SB utan också många importörer har en del att skämmas över.

4 svar på ”Systembolaget, näthandlarna & profitgalna importörer

  1. Läste i GP häromdagen att Stena skall börja sälja mer billigt vin för att locka fler resenärer. Färjeverksamhet går back och nu skall alkoholtörstiga boxkonsumenter vända skutan.

    • Tveklöst ett bra sätt att tjäna snabba pengar o vända färjetrafikens besvärliga trend – om man inte bryr sig om något annat än sig själv och den egna plånboken. Och, en direkt konkurrent till SB:s utbud av skadeverkande viner, så i konsekvensens namn bör SB också kommentera detta och nära följa upp ev marknadsföring mot svensk konsument. En annan reflektion är att Stena gissningsvis kommer köpa en del av skräpvinerna av samma aktörer om förser svenska missbruks-& fyllesgementet med omoraliskt skräp. Märkligt att folk tycks ha lättare att protestera mot hänsynslösa bananbolag och ommärkt köttfärs än viner av samma valör.

      • För att citera dartspråk (pilkastning); ”Bullseye”!! Denna dag (kväll) har vi gatufest (alla i kvarteret grillar på gatan och äter tillsammans). Skall protestera mot ”skräpet” genom att genomgående servera goda årgångsviner från källaren t.ex. ”hypade” portugiser, Ch9 och årgångsskumpa – och informera om vad skräpet består av! Som vanligt blir det visst mothugg men det får man ta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *