Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne till Sverige & mer dansant yé-yé

Systembolaget har bestämt sig för att köpa in av vinifierat så omhuldade Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne. I december släpps den i det ordinarie sortimentet – exakt vad det innebär vågar sig vinifierat inte på att säga med tanke på att det nya sortimentssystemet ClotideCremantträder i kraft i september, men gissningsvis kommer vinet att finnas i flertalet butiker. Som vinifierats HR:are vet utmärks alla Clotildes viner av stramhet, snygghet, disciplin och elegans. Crémant de Bourgogne utgör inget undantag och kanske kan den bli en efterlängtad utmanare i kategorin under champagne – och kanske också till billig, inte jättebra champagne – för alla som tycker om seriösa mousserande viner med 0 dosage, det vill säga utan tillsatt socker och därmed en tydlig, uppfriskande syra och en doft och smak som släpper loss ord som mineralitet, frisk, fräsch, stål, elegans och annat som andra än en stackars vinmakare är bättre på att hitta. Den som inte kan hålla sig till i december kan redan idag köpa vinet via Systembolagets beställningssortiment (klicka här för att göra det). Vi firar med lite mer fransk yé-yé, Sylvie Vartans gamla pojkvän Johnny Hallyday den här gången samt, som en ren bonus, Claude Francois dansanta Belles belles belles, känd sedan tidigare på vinifierat.

6 svar på ”Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne till Sverige & mer dansant yé-yé

 1. Köpte förra sommaren (om jag inte minns fel) 4 ”pavor” av Clotildes Cremant. Tänkte bjuda grannar och släktingar på lite ”bubbel”. Det här är personer som är mindre nogräknade och inte tillhör ”skumpanördarna”, alltså inga vinprovare med lyxig preferens. Vad gör man – öppnar en flaska och vips så var alla borta. Kommentarer; ”Det här var gott – vad var det?” Vad tyckte jag då? Torstenssons info säger allt! Det här är utmärkt ”vardagsdricka”.

  • Gläder mig att höra! Och visst är bra vin till för alla, ”alla” måste bara upptäcka det.

 2. Även jag vill stämma in i hyllningskören för Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne. ALLA man bjuder den på blir lyriska (eller någon grad därunder). Alla blir i alla fall positivt överraskade och undrar vad det är de dricker.

  • Har samma erfarenhet och det är särskilt kul som det är ett riktigt seriöst vin utan tillsatt socker inför buteljeringen. Många låtsas-champagner – och, för den delen, enkla champagner – lider av att man försöker ta igen i sötma och falsk munfyllnad det som går förlorat i kvalitet när man inte förmår göra bättre kvalitet än man gör alternativt siktar in sig på näsor och gommar som finner sötman behagligare än en läcker doft och en uppfriskande syra. Inget ont i det, men inte jättekul. Hursomhelst ska vi vinälskare vara glada att vi har Clotilde.

   • Undrar om du möjligen hade tillgång till Aftonbladet häromdagen? En man, Andreas någonting, skrev just om socker i olika viner (23 sockerbitar i en liter CinZano Asti tog priset). Vet ej om denne man läser din blogg (är själv nybliven prenumerant), men på något vis verkade den vara inspirerad av ditt inlägg om socker i viner häromveckan.

    • Har inte sett den artikeln, men ju fler som skriver om saken, desto bättre. Och välkommen till vinifierat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *