Svensk ek att köpa för den som skyndar & Black Oak Arkansas

Det på vinifierat tidigare omtalade forskningsprojektet om svensk ek har nu officiellt presenterats för allmänheten och på måndag kan den som skyndar sig köpa några provningslådor sprungna ur det här arbetet.Invenire copy Makarna Thorslund på Thorslundkagge och professor Bert van Bavel vid Örebro Universitet har studerat lagring av whisky respektive vin på svensk och annan ek i syfte att definiera svensk ek. Av försöken avseende vin framgår att de tre ursprungen för eken men också de olika rostningsgraderna (lätt, mellan, hård) uppvisar olika karaktärer. Att från detta dra några slutsatser låter sig knappast göras för gemene man – inte minst som somligt av det som den kemiska analysen visar inte har full bäring i det praktiska vinmakeriet och konsumentens näsa. Däremot kan den nyfikne med fördel införskaffa en av de få lådor med prover som säljs från försöket, av den framgår mer handfast vadInveniresuecia2 copy rapporten talar om. Invenire heter lådan och består av samma vin lagrat på svensk, amerikansk respektive fransk ek. En intressant och kul provning. Beställes här. Vid sidan om provlådan släpps några hundra buteljer av ett vin som består av det som blev över av det som lagrats på svensk ek. Av självklara skäl var det här vinet efter forskningsarbetet aningen överekat. För att råda bot på det blandade därför jourhavande vinmakare, en er närstående bloggare, i lite oekat vin samt bad Mäster Johan Thorslund att specialrosta ett par fat som pricken över i. Hur väl vi lyckades med att få vinet drickbart eller rent av angenämt är upp till dig att avgöra – ett spännande vin att prova är det i alla fall. Två tredjedelar Syrah och en tredjedel Merlot från Languedoc, rejält lagrat på fat av svensk ek. Heter Invenire Suecia och kan beställas här. De snygga etiketterna har för övrigt gjorts av de skickliga grafiska designarna på Pinyin Studio i Peking. Black Oak Arkansas.

6 svar på ”Svensk ek att köpa för den som skyndar & Black Oak Arkansas

  1. Det verkar lite vanskligt med ekfat överhuvudtaget, eller? Läste någonstans att det är stor risk för att faten har bakterier och att vinet blir dåligt. Också att man måste toppa upp hela tiden för att det inte ska bli problem. Jag har köpt regenererade franska ekfat men är nu orolig för att använda dem. Vad tror du om saken?

  2. Faten du köpt är kanske inte de bästa men säkert OK att använda. Var noga med det du nämner – toppa faten, håll gärna halten fritt svavel över 15 mg/l – och prova vinet ofta så du känner vart det tar vägen o att allt är ok. F ö har du helt rätt i att fat kraftigt komplicerar vinmakandet, å andra sidan kan eken göra underverk om vinet är tillräckligt koncentrerat och bra från start.

  3. Om man köper små svenska ekfat, typ 10 eller 20 liter, och ekar mitt nya vin en kortare tid. Hur kommer det att funka? Det är merlot, CAB och sangiovese.
    Kan man lagra i 3 månader på nya 10 literfat eller blir det katastrof?

    • Svårt att svara på, beror på hur pass koncentrerat och rent ditt vin är. Det gäller alltid att se upp med så små fat, särskilt nya, de markerar vinet mycket snabbt och fungerar mer som chips än som vanliga ekfat. Tycker ändå att du ska testa med ett litet fat, helst 20 l, men 10 l fungerar också, och prova vinet efter en månad och därefter varje vecka. Du kommer säkert känna mycket ek-karaktär redan efter en månad, men sedan gäller det att också hålla koll på smaken så inte den börjar bli uttorkad av eken, känner du det så ska du genast avbryta lagringen i det här fallet. Tre månader känns som lång tid på nya småfat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *