Begynnande kultstatus för RSV i Sverige? & Arctic Monkeys

Ända sedan vinerna häromåret lanserades i Sverige har Robert Sinskey Vineyards’ ”Marcien”, ”Cabernet Franc” och ”Abraxas” gång efter annan lyfts fram i sociala medier och, mindre ofta men ändå, i tryckta medier och allt detta på ett sätt som i väldigt storAbraxas utsträckning luktar mer kult än hajp. Nu senast är det Per-Olof Diderots Vinblogg som utsett ”Abraxas” till ”Årets vita vin” och häromdagen tweetade Helsingborgs Dagblads och Uppkorkats Magnus Ericsson ”pure awesomeness” och vinet som fick honom att jubla på detta vis var Sinskeys ”Cabernet Franc”. Ja, vad säger man? Jag drabbades på samma vis av det här vinet för några år sedan. Kort sagt fick Terrifickollegan och jag av en vinmakarkollega tipset att gå till One Market i San Fransisco och fråga efter chefsommelieren Melanie, som då fortfarande arbetade där, och be henne ta fram det allra bästa hon hade, och då helst något som vi inte redan kände till. Hon kom med Sinskeys ”Cabernet Franc”. Redan nästa dag var kontakt tagen och någon månad senare fanns vinet i Sverige. Vid sidan om det ljuvliga och inte helt för området förväntade ”Cabernet Franc” finns numer även den utmärkta Bordeaux-blenden ”Marcien” och det underfundiga, halvknäppa och personligt härliga ”Abraxas”, vars namn får var musik- afficionado att rysa av välbehag, också i Sverige. Och ändå, ändå är kanske pinot noir Sinskeys starkaste kort. Men, vi har inte tyckt lika bra om de vinerna. Bra, men inte briljanta som de tre nyss nämnda. Ända fram till häromåret, då enRobert Sinskey fatprovning fick oss att upphetsat stampa fötterna i golvet. Nu är de pinot-faten buteljerade och lika bra som de lovade att bli och ja, kort sagt kommer det pinot noir från Sinskey i Systembolagets beställningssortiment någon gång under våren 2014, förmodligen i mars. Vad så med Robert Sinskeys Vineyards? Har funnits längre än du tror, men inte gjort så mycket väsen av sig. Mer inriktade på att göra bra, ekologiska viner än att jobba hårt med marknadsföringen i ett område där marknadsföring är A och O för framgång och det är något vi vinälskare nu kan dra nytta av för hade RSV, som stället förkortas, varit mer ivriga marknadsförare hade vi sannolikt inte haft råd med de här vinerna idag. Själv gläds jag oerhört åt RSV:s framgångar i de sociala medierna i Sverige och över att allt fler sanna vinälskare börjar hitta till de här vinerna, därför att hela gänget på RSV, med Robert i spetsen, är oerhört sympatiska och dessutom fantastiskt bra på att göra vin.Vinerna, alla personliga, seriösa hantverk och… goda: Abraxas (Robert Sinskey Vineyards) 2008, nr 73814, 199 sek. Robert Sinskey Vineyards Cabernet Franc 2006, nr 73813, 275 sek. Marcien (Robert Sinskey Vineyards) 2005, nr73815, 350 sek. Arctic Monkeys (”.. collar popped like cantona…” fast egentligen är det nog ”… like antenna”).

Robert Sisnkeys Vineyards, skylt

 

15 svar på ”Begynnande kultstatus för RSV i Sverige? & Arctic Monkeys

  • Haha, har aldrig gjort den korrekta och nu ganska självklara kopplingen till Riksskatteverket! Tack för musiken, men då måste jag bara lägga in en annan version av Little Wing som nästan når upp till Becks och som omfattar Clapton, när han spelar med vad jag tycker var hans bästa gitarrparhäst, Duane Allman, de två nådde höga höjder tillsammans (och jag menar då inte i drogsammanhang).
   http://www.youtube.com/watch?v=jLPHz8KT9No
   Bäst att lägga till det självklara komplementet ( i sin härliga helhet) från samma album innan du gör det:
   http://www.youtube.com/watch?v=sw01019P19g

 1. Du brukar ju skriva vilka restauranger och hotell du gillar/inte gillar på dina resor runtom i världen. Kan man på något enkelt vis i din blogg eller på annat ställe läsa om dessa restauranger via typ en sökfunktion el dyl?

   • PS Skälet till att jag kanske lite slarvigt skrev ekologiskt är att jag inte gör någon större åtskillnad mellan ”ekologiskt” och ”biodynamiskt”, särskilt inte i USA, men visst, rätt ska vara rätt.

 2. Är det här ett typiskt drag för vinmakaren, gör bra viner men dålig marknadsföring? Sen kanske det är så att många som gör dåliga viner är mästare på marknadsföring.

  • Stämmer nog att många vinmakare (musiker m m) är bättre på satt leva sin passion än marknadsföring, och det är helt säkert så att den som gör dåliga viner måste vara bra på marknadsföring.

 3. För min del hamnade jag i 80-talets Palma de Mallorca när jag läste Abraxas. Ett fett coolt (som man numera säjer) disco dit man gick fram på småtimmarna för att avsluta en utgång. Och när det stängde vid 7-tiden om morgonen, gick man direkt till bageriet och köpte nybakta ensemadas… Det var tider det!

  • Fett cool ba, berätta mer, å du ba vadå? Inte utan man blir nyfiken, men också väldigt cool namn på disco…

  • Hej Peter,
   kul att du uppskattar, och skriver om, RSV och Marcien!
   Japp, fortfarande 2005 och jag påstår att den nu är bättre än någonsin.
   Ska bli spännande att höra vad du tycker om RSV PN när vi får sådant till Sverige också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *