En hyllning till journalistiken, Free, Freedom & Free Bird

”Drevet” är ett för de flesta förhatligt objekt. Dock glömmer dessa de flesta att Drevet inte bara är av ondo. Det är, de facto, en oumbärlig del av vårt gemensamma frihetliga ochMagnus Falkehed demokratiska samhälle. Men visst är det sorgligt när undersökande journalistik förminskas till stolpskott till reportage med mer fokus på rubriken är innehållet, som Kalla Faktas reportage om vin, men det är slarvarbete som får sättas upp på kontot ”vi får ta det onda med det goda”, för mest av allt är den undersökande journalistiken fantastisk och bedrivs av synnerligen seriösa, modiga och noggranna yrkesmänniskor. Kändisbevakningen och paparazzi är förvisso ett hån mot den seriösa journalistiken, men den finns där därför att det finns en efterfrågan på den – vilket i sig är något nytt i historien; förr var det fursten själv som betalade för att få se sin tillrättalagda spegelbild, nu ingår kändisbevakningen i avsändarens marknadsplaner samtidigt som en tillräckligt stor andel av befolkning vill ha mer. Vi kan med rätta tycka attNiclas Hammarström det är ömkliga figurer som ägnar sig åt dessa skriverier. Å andra sidan bör, samtidigt som vi rackar ner på detta, var och en av oss fundera över huruvida vi tillhör läsekretsen – alltså själva grunden för denna pinsamma form av journalistik. Och den som har ovett nog att ifrågasätta avslöjanden av typen Snowdon, vapenaffärerna i Saudiarabien eller Telia Sonoras mutkolvsledning, bör fundera på om den inte ska flytta till Vitryssland eller Nordkorea. Båda dessa länder torde också vara heta alternativ för den som tycker det är i sin ordning att gå in på en tidningsredaktion och uttala hot. Freedom. Free Bird. Free. PS En självklarhet, men som tydligen måste påpekas ibland, är att journalister som går in i oroshärdar, som Syrien eller Ogaden, gör det därför att de ska kunna berätta för oss om vad som verkligen händer där så vi slipper få vår information via kanaler som styr, tillrättalägger och ljuger.

2 svar på ”En hyllning till journalistiken, Free, Freedom & Free Bird

  1. Free bird en underbar låt, men när du sedan kompletterar med Free och Moonshine, så blir det så himla bra och idag toppar du med Stairway to heaven. Även min grabb på 14 tycker den är magisk. Finns inget mer att säga bara lyssna och njuta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *